Nem elveszett, hanem hivatása van – Kispapok szüleinek találkozója a gyulafehérvári szemináriumban

Külhoni – 2019. május 31., péntek | 16:42

A Gyulafehérvári Főegyházmegye 2019-et a hivatásoknak szenteli. Ehhez kapcsolódva május 25-én a Gyulafehérvári Papnevelő Intézet elöljáróinak kezdeményezésére először szerveztek találkozót a kispapok szülei számára a papképzés helyszínén, „gyermekeik második otthonában”.

Az elöljárók hangsúlyozták, hogy bár sokan viccesen „szülői értekezletnek” nevezték az eseményt, nem azért hívták meg a szülőket, hogy beszámoljanak amúgy is nagykorú fiaik viselkedéséről, hanem ahogyan a papképzés irányelveit megfogalmazó Ratio Fundamentalisban is olvasható: hogy a család és a szülők szerepének fontosságát erősítsék.

A papképzésben a család fontos szerepet tölt be, nem csak azért, mert ott születik meg a hivatás, utána is igen nagy felelősségük van a szülőknek. Fontos tudatosítaniuk, hogy gyermekük nem elveszett a számukra, hanem hivatása van, amiben lényeges, hogy kísérjék, támogassák a háttérből, elengedve, de szerető figyelemmel kísérve – fejtette ki András István rektor. Kérte a szülőktől, vigyázzanak fiaik szabadságára – a szemináriumi nevelőkhöz hasonlóan –, hogy a fiatalok szabadon hozhassák meg döntéseiket.

A találkozó során az elöljárók bemutatkoztak a szülőknek, illetve megosztották elképzeléseiket, irányelveiket a papképzéssel kapcsolatban. Obermájer Ervin prefektus a szemináriumi életre, szabályzatra vonatkozó tudnivalókat, míg Diósi Dávid rektorhelyettes a háttérben zajló intézményfenntartási tevékenységeket ismertette.

A közös szentmisén Kiss Endre spirituális szólt a szülőkhöz és a kispapokhoz. Hangsúlyozta, hogy a család mindannyiunk számára nélkülözhetetlen, hiszen a hivatások abban bontakoznak ki, a papi életben pedig biztonságot, otthont jelentenek. Kiemelte, hogy a találkozó arra szolgált, hogy a háttérben csendben szolgáló szülők egy napra előtérbe kerüljenek, érezzék áldozatuk fontosságát és kiemelkedő szerepét.

A papi hivatás kapcsán a spirituális kifejtette, korunkban igen nagy bátorságról tanúskodnak a papságot vállaló fiatalok, amihez a szülők támogatására is szükség van. Az édesanyák és édesapák szerepe azért is nagy a hivatások szempontjából, mert ők egy életet, saját fiuk életét ajándékozzák Istennek, az Egyháznak, az egyházmegyének.

A közös ebéd során a szülők találkozhattak, beszélgettek gyermekeikkel, majd megismerkedtek a szemináriummal és Gyulafehérvár katolikus múltjával, jelenével. Végül a májusi litánia keretében együtt kérték Szűz Mária, a papok és családok édesanyjának közbenjárását.

Az intézet elöljárói úgy tervezik, hogy a későbbiekben ők is meglátogatják a szeminaristák családjait, ugyanakkor a szülők találkozóját is szeretnék hagyománnyá tenni, a szülők kérésére kétnaposra bővítve a programot.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria