Segít a robot – Különleges gyógyterápiára épülő projektet fejlesztenek a szatmári karitásznál

Külhoni – 2021. július 12., hétfő | 9:57

A Robotasszisztált terápiák a fogyatékossággal élő gyermekek fejlesztésében elnevezésű Erasmus+ projekt célja, hogy ötleteket, inspirációt nyújtson gyógypedagógusoknak, pedagógusoknak és szülőknek, miként használhatnak padlórobotokat játékosan fejlesztésre. A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezettel együttműködésben gyakorlatba ültetett innovatív projektben több előrelépés is történt.

A projekt kezdeményezője a budapesti Csodavár Alapítvány; gyakorlatba ültetésében partnerként vesz részt Szent József Rehabilitációs Központja által a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet, valamint a szlovákiai Talentum Cassoviensis Alapítvány.

A megvalósítás első szakaszában a három partner kérdőíves módszerrel térképezte fel, hogyan viszonyulnak a sérült gyermeket nevelő szülők és az őket oktató pedagógusok a padlórobotok, valamint az információs és kommunikációs technológiai eszközök használatához az oktatásban, továbbá, hogy milyen igényeik, elvárásaik vannak e téren.

Az előzetes igényfelmérést követően a projektcsapat megkezdte a sérült, valamint eltérő fejlődésű gyerekek fejlesztésében alkalmazott padlórobotok használatára vonatkozó alapmódszertan kidolgozását. Felmérték, milyen padlórobotok kaphatóak a projektben érintett országokban; melyik mit tud, és milyen árkategóriában mozog. A piacon elérhető padlórobotok közül két típust választottak ki, hogy a projekt keretében használják: a Bee-Bot és a Blue-Bot padlórobotok könnyen átlátható, egyszerű használati módja lehetővé teszi, hogy sérült és atipikus fejlődésmenetű gyerekek fejlesztésében alkalmazzák; beszerzési áruk a szülők számára is elérhető, amennyiben otthon is szeretnék használni.

A projektcsapat tagjai a közelmúltban személyesen is találkozhattak, amit a járványhelyzet a projekt decemberi elindítása óta nem tett lehetővé. A június végén tartott első személyes találkozó helyszíne Budapest, házigazdája a főpályázó Csodavár Alapítvány volt. A Caritas Szent József Rehabilitációs Központját Gnandt Gábor gyógypedagógus, a projekt romániai koordinátora, valamint Lieb-Nemes Andrea és Szabó Tímea gyógypedagógusok képviselték.

Az összejövetel első napján a Csodavár inkluzív fejlesztő központ és játszóház vezetője végigkalauzolta a romániai és a szlovákiai szakembereket az intézményben. A találkozó kiváló alkalmat nyújtott arra, hogy a partnerek beszámoljanak tapasztalataikról. Szemügyre vették a projekt keretében használandó robotokat, amelyeket időközben a Szent József Rehabilitációs Központ is beszerzett.

A tervek szerint a következő partnertalálkozót augusztusban tartják, Kassán; októberben pedig Szatmárnémeti ad otthont összejövetelüknek.

A projektpartnerek jelenleg azon dolgoznak, hogy mihamarabb megkezdődhessen a készülő első módszertannak, vagyis a Szent József Rehabilitációs Központ szakemberei által létrehozandó szókincsfejlesztés módszertanának – gyermekek és szülők bevonásával történő – tesztelése.

Forrás és fotó: Palincas Erika/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria