Százharminc éves a temesvári Szent Katalin-templom

Külhoni – 2019. november 28., csütörtök | 16:12

A temesvár-belvárosi plébánia Szent Katalin-templomának búcsúünnepén, november 25-én Pál József Csaba megyéspüspök mutatta be a legszentebb áldozatot.

A temesvár-belvárosi plébánia létezését már 1333-ból származó feljegyzések is tanúsítják, majd a török uralom után, 1716-ban újraalapították. Jelenlegi plébániatemplomát 1889-ben szentelték fel Alexandriai Szent Katalin tiszteletére.

Az idén 130 éves templom búcsúünnepén Dirschl Johann általános helynök, plébános meghívására a temesvári megyéspüspök mutatott be koncelebrált szentmisét.

Homíliájában Dirschl Mates újaradi plébános a templom védőszentjéről beszélt. Felidézte: Alexandriai Szent Katalin, aki a tizennégy segítő szent közé tartozik, nem csupán szépségével, hanem műveltségével is kitűnt kortársai közül. A legenda szerint Katalin állhatatosan és bölcsen védte meg keresztény hitét a római birodalmat irányító uralkodó előtt, és inkább a vértanúhalált választotta, mintsem az isteneknek áldozzon. Erre utalva a szentmise szónoka kiemelte: csak az tud másokat is meggyőzni, aki maga is szilárd hittel rendelkezik, és ebben Alexandriai Szent Katalin a keresztény hívek példaképe.

Az ünnepi szentmisén zenei szolgálattal közreműködött Moldovan Denis orgonista és az általa vezetett énekkar.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Gerhardus.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria