Szentmisét mutattak be a temesvári egyházmegye elhunyt főpásztoraiért, papjaiért és híveiért

Külhoni – 2022. november 8., kedd | 13:15

Mindenszentek ünnepe és halottak napja alkalmából november 2-án Pál József Csaba temesvári megyéspüspök szentmisét mutatott be a Temesvári Római Katolikus Egyházmegye elhunyt főpásztorai, kanonokai, lelkipásztorai és a hívek lelki üdvéért a temesvári Szent Katalin-templomban.

A szentmisén koncelebrált Dirschl Johann általános helynök, temesvár-belvárosi plébános; Szilvágyi Zsolt pasztorális helynök, temesvár-józsefvárosi plébános; Lauš Nikola püspöki irodaigazgató; Jäger Adalbert temesvár-újkisodai plébános; Augustinov György, a bolgár személyi plébánia plébánosa és Hajdú József nyugalmazott lelkipásztor.

Bevezetőjében a megyéspüspök Isten irgalmát kérte a jelenlévők, továbbá mindazok számára, akik elköltöztek ebből a világból.

Román nyelvű szentbeszédében Augustinov György plébános az egyházmegye elhunyt elöljárói közül Augustin Pacha püspök, Boros Béla címzetes érsek és Kräuter Sebestyén főpásztor alakját idézte fel saját emlékei alapján. „Gyulafehérváron voltam a kántoriskolában, amikor eljutott hozzánk a hír, hogy Augustin Pacha püspököt kiengedték a börtönből. Nagy öröm volt, de azt is hallottuk, hogy beteg. Olyannyira »szabad« volt, hogy visszatérve Temesvárra nem engedték meg neki, hogy bemenjen a székesegyházba – mondta Augustinov György. – Az ő idejéből származó sok szentképen olvasható egy-egy üzenet a gyermekek számára: ne múljon el nap ima nélkül, ne múljon el péntek böjt nélkül, ne múljon el vasárnap szentmise nélkül, ne múljon el húsvét gyónás nélkül.”

A plébános arról is szólt, Boros Béla életútjából különösen megérintette, hogy a címzetes érsek első útja a börtönből Máriaradnára vezetett, a Szűzanyához. Kräuter Sebestyén püspökre pedig még sokan emlékeznek, jószívű ember volt, tele jóindulattal.

Rájuk gondolva Szent Pál szavai jutnak eszünkbe – mondta a szónok. „A jó harcot megharcoltam, a pályát végigfutottam, hitemet megtartottam. Készen vár az igazság győzelmi koszorúja, amelyet azon a napon megad nekem az Úr, az igazságos bíró, de nemcsak nekem, hanem mindenkinek, aki örömmel várja eljövetelét.”

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria