Veres András a prágai magyar katolikus közösségbe látogatott

Külhoni – 2023. február 13., hétfő | 19:55

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke a prágai Szent Henrik és Kunigunda-templomban mutatott be ünnepi szentmisét a Prágai Magyar Katolikus Plébánia híveinek részvételével február 12-én. A főpásztor a 2024-es püspöki szinódus kontinentális szakaszának európai gyűlésére (február 5–12.) érkezett a cseh fővárosba.

A heti programok mellett Veres András időt szakított a Csehországban élő magyarok helyzetének megismerésére is, amiben Balga Zoltán, a prágai katolikus plébánia vezetője volt a püspök segítségére. Február 9-én Magyarország prágai nagykövetségén találkozott Veres András, Németh Gábor, Balga Zoltán és Baranyi András nagykövet, hogy megvitassák a magyar-cseh viszony aktuális kérdéseit. Ezt követően Németh Gábor, az MKPK irodaigazgatója, a szinódus nemzeti koordinátora, magyar nyelvű szentmisét mutatott be a Szent Henrik-templomban.

Az Adalbertinum diákotthonban – mely 2022-ben az MKPK támogatása révén nyitotta meg kapuit –  lakó egyetemistáknak a hétvége során lehetősége nyilt a püspöknek személyesen bemutatni prágai otthonukat, amit jó hangulatú, kötetlen beszélgetés követett.

vasárnapi ünnepi szentmisét a prágai és Prága környéki magyarság részvételével Veres András mutatta be, Peter Štumpf muraszombati megyéspüspök, Németh Gábor, illetve Balga Zoltán koncelebrálásával. Szentbeszédében a püspök a törvény és a rend szeretetének fontosságára hívta fel a figyelmet.

A szentmise végén a hívek köszönetüket fejezték ki a vendégeknek, hogy meglátogatták a Prágában élő magyar ajkú híveket, valamint megköszönték az MKPK-nak és Veres András püspöknek a magyar diákotthon létrehozásához nyújtott támogatást.

A 2024-es püspöki szinódus kontinentális szakaszának európai gyűlésére Veres András püspök vezetésével csatlakozott a magyar küldöttség: Németh Gábor nemzeti koordinátor, Deák Viktória Hedvig OP szerzetesnővér és Frivaldszky Edit családanya.

A misét követő agapén a híveknek lehetőségük volt személyesen is találkozni a püspökökkel, akinek személyes történeteiken keresztül engedtek bepillantást csehországi mindennapjaikba.

A Prágai Magyar Katolikus Plébániát 2017-ben Dominik Duka prágai érsek alapította, vezetésével a felvidéki származású Balga Zoltánt bízta meg.

A plébánián a rendszeres csütörtöki és vasárnapi magyar nyelvű szentmisék mellett szentségek felvételére való felkészítés folyik, különböző korcsoportok tartanak találkozókat, és a hívek bekapcsolódhatnak a Rózsafüzér Társulat imaszolgálatába is.

2022-ben került átadásra a 10 fős egyetemi kollégium, mely a Prágában tanuló magyar vallásos fiatalok számára nyújt elhelyezést.

Szöveg: Veres Gergő 

Forrás és fotó: Prágai Magyar Katolikus Plébánia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria