15. század végi Ószövetség-nyomtatvány került elő Csíkszeredában

Kultúra – 2019. június 7., péntek | 12:08

Ősnyomtatványra bukkantak a gyulafehérvári főegyházmegye csíkszeredai levéltárában: egy 1497-ben nyomtatott Ószövetséget találtak a csíkszentgyörgyi plébánia könyvei között.

A napokban szenzációs felfedezést tettek a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár Csíkszeredai Gyűjtőlevéltárának történeti könyvtárában. A tavaly létesült gyűjteményes könyvtárban, ahová az alcsíki és a felcsíki főesperesi kerületek egyházközségeinek régi könyvei is bekerültek, a leltározás folyamán ősnyomtatványra bukkantak a levéltár munkatársai. A különlegesen ritka darab azonosítását és datálását Muckenhaupt Erzsébet ősnyomtatvány-kutató és régikönyv-történész igazolta.

A csíkszentgyörgyi plébánia könyvei között megőrzött ószövetségi kötetet 1497-ben nyomtatták Anton Koberger nürnbergi nyomdájában. Az ívrét méretű bölcsőnyomatot – a felső kötéstábla belső oldalán található tulajdonosbejegyzés szerint – 1721-ben köttette be a plébánia akkori vezetője, Ferenczy György lelkipásztor. Halála után a könyv a plébánia gyűjteményében maradt, ahonnan 2018 novemberében került a csíkszeredai gyűjtőkönyvtárba. A jóval későbbi bőrkötés és a pólyás könyvekre csak alaposabb vizsgálattal utaló egyéb formai megjelenés nem cáfolta a kuriózumpéldány valós kilétét.

Ez a fennmaradt példány a Koberger műhelyében akkor megjelent négykötetes Biblia második kötete Guillelmus Brito, Matthia Döring, Paulus Burgensis és Nicolaus de Lyra posztilláival ellátva.

A 46 könyvből álló ószövetségi Szentírásból ez az ősnyomat a próféták könyveit tartalmazza: Izajás, Jeremiás, a Siralmak, Báruk, Ezekiel, Dániel, Ozeás, Joel, Ámosz, Abdiás, Jónás, Mikeás, Náhum, Habakuk, Szofoniás, Aggeus, Zakariás, Malakiás, valamint a Makkabeusok I. és II. könyvét.

A gyulafehérvári főegyházmegyében működő, már feldolgozott plébániai könyvtárak kötetei közül eddig ez számít a legrégebbi nyomtatványnak. Az ősnyomtatvány mérete 24 × 32 cm. A több mint hatszáz oldalas kötetben tíz metszet is található. A 18. század eleji bőrkötésbe kötött, 15. század végi Ószövetség digitalizált formában kutatható lesz a levéltár honlapján. A páratlan ritkaságnak számító incunabulum további tudományos kutatása folyamatban van.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria