A barokk kor kultúrája kerül a középpontba a 35. Régi Zenei Napokon Vácott

Kultúra – 2019. június 3., hétfő | 17:46

Június 29-től július 6-ig immár harmadszor ad otthont Vác városa a Filharmónia Magyarország szervezte régi zenei napok eseménysorozatának.

A június 29-től július 6-ig tartó 35. Régi Zenei Napokon – a hagyományokhoz híven – ugyanolyan hangsúlyt fektetnek a szervezők a mesterkurzusokra, mint a nagyközönségnek szóló koncertekre és egyéb kiegészítő programokra. Ezúttal a barokk muzsika, a barokk korszak hétköznapi és ünnepi világa, kultúrája kerül a középpontba.

Az eseményt beharangozó, a váci püspöki palotában tartott sajtótájékoztatón – Cs. Nagy Tamás brácsaművész zenei bevezetője után – Beer Miklós püspök kiemelte: házigazdaként büszkeséggel tölti el, hogy a patinás épület hosszú évek óta a zeneművészetnek is népszerű otthona, és a palotakoncerteknek már országosan jó híre, vonzereje van.

A párbeszéd kultúrájában a zene olyan eszköz, ami tértől és időtől független, történelmi és térbeli távlatokat átívelő kapcsolatot jelenthet, tehát közös nyelv lehet – hangsúlyozta a főpásztor.

Szamosi Szabolcs orgonaművész, a szervező Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója köszönetet mondott a befogadásért a társrendező püspökségnek, az Apor Vilmos Katolikus Főiskolának és a városi önkormányzatnak is. „Vác tényleg csodálatos helyszíne ennek a rendezvénynek, amit azzal szeretnénk meghálálni, hogy évről évre minél változatosabb, mind többek érdeklődését felkeltő programsorozatot próbálunk kínálni a nagyközönségnek.”

Fördős Attila polgármester kiemelte: Vác ezeréves múltú város, és ezt a mérhetetlenül gazdag örökséget korszakoktól függetlenül becsülnie kell az utókornak.

A barokk kor különösen sok értéket teremtett, és a fesztivál idei tematikája kapcsán fontos hangsúlyozni, hogy abban a történelmi időszakban a szakrális és a profán művészet még nagyon közel állt egymáshoz, ami a zenére hatványozottan igaz – hangsúlyozta a városvezető.

*

A programok sora a Fehérek templomában tartandó hangversennyel kezdődik június 29-én 20 órától: a nyitóeseményen az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus szerepel, Vashegyi György karnagy vezetésével. Másnap késő délután barokk táncházat rendeznek a váci főtéren, Kovács Gábor vezetésével és a helyi Silverstar Művészképző Iskola és Társulat tagjainak közreműködésével. Július 1-jén este az Adullám Kávézóban Für Anikó színművész és Becze Szilvia rádiós műsorvezető közreműködésével egy kis „zenés irodalmi szurkapiszka” várja a közönséget.

Július 3-án este az esztergomi Szent Anna-templom ad helyet az eseménysorozat következő koncertprogramjának a mesterkurzust is vezető művészek, Lax Éva, Bernhard Forck és Nicholas Parle, illetve Nagy Réka csellóművész közreműködésével.

Július 4-én a Trio Sospiri (Krommer Lúcia, Kónya István, Bodrogi Éva) koncertjét hallhatják a vendégek a váci püspöki palota kertjében. Július 5-én a dómban az orgona titkaiból, varázslatából kaphatnak ízelítőt az érdeklődők Tóka Ágoston vezetésével, játékával.

Július 6-án játszóházzal, korhű viseletek bemutatójával színesített családi forgatag várja az érdeklődőket a Duna-parton, a zenepavilon előtti téren. 20 órakor a székesegyházban nagyszabású koncert zárja a rendezvénysorozatot – ezen a hangversenyen a Capella Savaria, a Purcell Kórus, Kalló Zsolt és Bernard Forck működnek közre, Szokos Augustin vezényletével.

A régi zenei napok mesterkurzusainak az Apor Vilmos Katolikus Főiskola és a püspöki palota ad helyet. A kurzusvezető régizene-professzorok: Lax Éva (ének), Bernhard Forck (hegedű), Nicholas Parle (csembaló) és Vashegyi György (kamarazene).

Forrás: Ribáry Zoltán

Fotó: Bölönyi Gabriella/Váci Egyházmegye, Ribáry Zoltán

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria