Megjelent CD-n a pápaválasztás kísérőzenéje

Kultúra – 2014. november 14., péntek | 17:08

A Ferenc pápát 2013-ban megválasztó konklávét kísérő egyházi zenéket tartalmazza az a CD, amely nemrég jelent meg a Vatikán gondozásában. Ez az első alkalom, hogy a pápaválasztás hangfelvételei lemezre kerültek – adja hírül az MTI.


A Habemus papam (Van pápánk) címet kapta a lemez: ezzel a két szóval kezdődő latin mondattal jelentik be a mindenkori új pápa megválasztását a Szent Péter-bazilika központi lodzsájáról.

A CD Ferenc pápa 2013. márciusi megválasztásának pillanatait idézi fel zenével. A Deutsche Grammophon által kiadott dupla lemezen hallható a tavalyi konklávét megelőző misén a Szent Péter-bazilikában felcsendülő egyházi zene, amely a pápaválasztó bíborosok bevonulását kísérte a Sixtus-kápolnába, valamint a kápolnában celebrált mise dallamai. Ugyancsak a CD-re került a Ferenc pápa péteri szolgálatát bevezető szentmise zenéje, a 2013. március 13-i esti Habemus papam bejelentés és Ferenc pápa legelső beszéde a hívőkhöz a Szent Péter-bazilika lodzsájáról.

A felvételek mind a Vatikáni Rádió hangtárából származnak. „Annyira eredetiek, hogy az összes háttérzaj is hallatszik a felvételeken: köhögés, a fényképezőgépek kattogása, a Szent Péter tér feletti helikopter zaja” – mondta el a lemez vatikáni bemutatóján Massimo Palombella, a Sixtus-kápolna zenekarának és kórusának vezetője. Palombella hangsúlyozta, hogy ez az első zenetörténeti dokumentuma egy konklávénak.

Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsa elnöke szerint a CD hallgatói kortárs egyházi zenét kapnak ajándékba. Federico Lombardi, a Vatikáni Rádió igazgatója arra emlékeztetett, hogy utoljára az 1937-es vatikáni karácsonyi mise zenéje jelent meg lemezen.

A Habemus papam című kiadvány Olaszországban már kapható, november 28-ától pedig az egész világon forgalmazzák.

Fotó: Aciprensa.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria