Agnus Dei – Több mint kiállítás, több mint könyv

Kultúra – 2019. november 19., kedd | 12:17

Agnus Dei – Az Oltáriszentség tisztelete Magyarországon címmel nemrég kiállítás nyílt Budapesten, a Vigadóban, melyről katalógust adott ki az esztergomi Keresztény Múzeum. A kiadványhoz Erdő Péter bíboros, prímás írt előszót, melyet az alábbiakban közreadunk.

A budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülés sajátos útja a régi hagyományok felelevenítése. Miként ünnepelték távoli és közeli elődeink az Oltáriszentséget? Milyen tárgyakat használtak a liturgiában? Hogyan rendezték be a szentélyt? Milyen dallamokkal, szövegekkel az ajkukon köszöntötték Istent a klérus tagjai, és mifélékkel az egybegyűlt hívek? Mit vittek haza a szentáldozás emlékéből az emberek, hogyan imádkoztak és hogyan jelenítették meg a templomból ismert szimbólumokat a hétköznapokban?

Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ az Agnus Dei című kiállítás. A több évszázados történeti ív érzékeltetésén túl a földrajzi távlatok is szinte az egész országot lefedik. A kisebb és nagyobb egyházi gyűjtemények, egyes világi múzeumok, magánszemélyek bocsátották rendelkezésre tárgyaikat. A hatalmas keresztén kulturális merítés mégis inkább csak felvillantja azt a gazdagságot, mely az Eucharisztia szimbolikus magyarázatának, megjelenési formáinak sokféleségét jellemzi hazánkban. Szélesre tártuk a kapukat a bemutatásra szánt képzőművészeti, iparművészeti, néprajzi anyag tekintetében, így várjuk a budapesti és vidéki látogatókat az Oltáriszentség titkában való szemléletes elmélyülésre.

*

A kötetben olvashatunk többek között az Oltáriszentség liturgikus tiszteletéről, a Szent Vér tiszteletéről a középkori Magyarországon, az ostyakészítés rövid történetéről, a karácsonyi ostyahordás szokásáról, illetve megtalálható benne a kiállított tárgyak válogatott jegyzéke.

A tárlat 2020. január 19-ig naponta 10-től 19 óráig látogatható a Pesti Vigadóban (1051 Budapest, Vigadó tér 2.). Csoportok számára vezetéseket tartanak, bejelentkezés a galeria@vigado.hu e-mail-címen lehetséges.

Az Agnus Dei – Az Oltáriszentség tisztelete Magyarországon című kötet megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest V. kerület, Ferenciek tere 7–8.; nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 9–17 óráig; szerdán 10–18 óráig), vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria