A teremtett világ újrateremtése – Kiállítás az Ars Sacra Fesztivál keretében Kolozsváron

Kultúra – 2020. szeptember 15., kedd | 12:57

Negyedszer kapcsolódtak be erdélyi képzőművészek is az Ars Sacra Fesztivál rendezvénysorozatba Kolozsváron. A Szent Mihály-plébánia Szentegyház utcai kiállítótermében huszonhárom művész különféle technikákkal készült alkotásai láthatók szeptember 12-től október 4-ig.

„Minden forrásom belőled fakad” – ez a Zsoltárok könyvéből való mondat, fohász a mottója az idei fesztiválnak. Az Ars Sacra megnyitóját Kolozsváron a kiállítóteremnek és egyházművészeti múzeumnak is helyet adó épület udvarán tartották a járványügyi helyzet miatt.

A kiállítást László Attila főesperes-plébános nyitotta meg. Az alkotás a Teremtő munkájának folytatása, ami segít elmélyülni a teremtett világ újrateremtése által a transzcendensben – mutatott rá beszédében. 

A megnyitón két fiatal zenész, Pál Kincső és Bilibók András a kortárs francia Philippe Rombi Ave Mariáját és Kodály Zoltán Nauszikaa című művét adták elő, majd Borbély Szilárd versével és Andrei Pleșu angyalokra vonatkozó gondolatával ajánlotta a jelenlevőknek a kiállítást Bodó Márta.

Sabău Trifu Cristina, a kiállítás kurátora és negyedik éve a kolozsvári programok fáradhatatlan szervezője elmondta, miért tartja fontosnak egyházművészként, hívő alkotóként, hogy az Egyház és a művészet, illetve a művészek kapcsolatán munkálkodjon, és a vallásos ihletettségű munkák számára kiállítási, megmutatkozási lehetőséget biztosítson.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Rohonyi D. Iván

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria