Átlényegülés – Kiállításmegnyitó a 2020-as eucharisztikus kongresszus jegyében

Kultúra – 2019. augusztus 19., hétfő | 15:06

A 2020-as eucharisztikus kongresszus (NEK) előkészítő rendezvényeként nyitotta meg kapuit 2018 nyarán a pesti Vigadóban az Átlényegülés – Az Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén című kiállítás. A tárlat a Pécsi Egyházmegye meghívására Győr után Pécsett is bemutatásra kerül.

Az Eucharisztiában sajátos valóságként őrzi meg jellemző tulajdonságait a kenyér és a bor. A lényege azonban mégis mássá válik: Krisztus teste és vére lesz. Az átlényegülés szó ezt a misztériumot akarja kifejezésre juttatni: miközben megmaradnak a színek (vagyis a kenyér és a bor érzékelhető mivolta), „alattuk az egész és csorbítatlan Krisztus ott van, a maga fizikai »valóságában« testileg is jelen. Valós jelenlét ez, de nem a hétköznapi biológiai testiség értelmében.

A kiállítás erre az érzék feletti érzékelésre hív meg: a képek, a csodák, a tárgyak nyelvén vezet be a titkos középpontba, ahol a fizikai lét felemelkedik, s megnyitja szemünket a valóságon túli valóságra, az igazi lényegre.

*

A kiállítást a Pécsi Egyházmegye alapításának 1010. évfordulóján Udvardy György érsek, pécsi apostoli kormányzó nyitja meg augusztus 23-án, pénteken 16 órakor. Köszöntőt mond Sümegi József, a bátai Szent Vér-kegyhely őre. A kiállítást bemutatja Kontsek Ildikó kurátor, a Keresztény Múzeum igazgatója. A megnyitót követően Michael August Blume, Magyarország apostoli nunciusa mutat be ünnepi szentmisét 18 órai kezdettel a pécsi székesegyházban.

A kiállítás helyszíne: Janus Pannonius Múzeum Csontváry Múzeuma (7621 Pécs, Janus Pannonius utca 11.)

A kiállítás időtartama: 2019. augusztus 23. – november 3.

Nyitvatartás: kedd–vasárnap: 10–18 óra.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: iec2020.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria