Bemutatták a Pedagógia és kereszténység című kötetet

Kultúra – 2023. július 6., csütörtök | 10:29

A Pedagógia és kereszténység című kötet bemutatójára várták az érdeklődőket június 22-én az egri Tittel Pál Könyvtárban. A könyv egy 2022-es egyetemi konferenciának köszönhetően született meg.

A kötetet az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) munkatársai: Novák István delegált általános rektorhelyettes; Pukánszky Béla, a Neveléstudományi Doktori Iskola vezetője, Sárkány Péter, a Társadalomtudományi Intézet igazgatója és Schwendtner Tibor, a Filozófia Tanszék vezetője mutatta be a jelenlevőknek.

Teológia, neveléstörténet és nevelésfilozófia – erre a három részre bontható a kötet. Megszületésének gondolatáról Sárkány Péter, az EKKE Társadalomtudományi Intézetének igazgatója beszélt, aki elmondta, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel közös 2022-es konferencia eredménye a most már kézzel fogható kötet, amely mérföldkőnek számít az intézmény életében. Ez ugyanis egyfajta megnyilvánulása annak, mit jelent egyházi fenntartásban működni.

Az egyes fejezetek tartalmából a kerekasztal-beszélgetés meghívottjai adtak ízelítőt. Novák István delegált általános rektorhelyettes a teológiai metszetek kapcsán fejtette ki gondolatait, többek között a teológiai oktatásban alkalmazott tantárgyakról, a keresztény pedagógia fontosságáról, illetve beszámolt arról is, hogy az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen szeptembertől minden pedagógiai képzésben részt vevő hallgató tanulhat egy féléven keresztül a bibliai és az ókeresztény kor elveiről.

A neveléstörténeti fejezethez kapcsolódóan Pukánszky Béla adott választ Sárkány Péter kérdéseire. Az EKKE Neveléstudományi Doktori Iskolájának vezetője úgy gondolja, egy jó neveléstörténész nem lehet igazán kiemelkedő a munkájában filozófiai tudás nélkül. Ez a tudományterület nem zárhat be, befogadónak és integratívnak kell lennie. Pukánszky Béla hozzátette azt is, hogy a keresztény értékek felmutatása nélkül a pedagógusképzés elképzelhetetlen.

A nevelésfilozófiai résszel kapcsolatban Schwendtner Tibor, az EKKE Filozófia Tanszékének vezetője kiemelte, a pedagógia célja fenntartani az érdeklődést.

Szerző: Vig Gabriella

Forrás: Egri Főegyházmegye

Fotó: Szántó György

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria