Emlékezet – Fotókiállítás a kékkúti Szent Dömötör-templom kertjében

Kultúra – 2021. június 20., vasárnap | 13:42

Június 11-én, Jézus Szíve ünnepén nyitották meg Kovács Melinda Balogh Rudolf-díjas fotográfus Emlékezet című kiállítását a Balaton-felvidéki Kékkúton, a Szent Dömötör-templom kertjében. A szabadtéri tárlatot október 10-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

„Oda, ahol a mocsárból jövő út a faluba ért, táblákat állítottak ezzel a felirattal:  Macondo, a falu főutcáján pedig egy nagyobbat, amelyen ez állt: Van Isten.
Minden házban lajstromokat függesztettek ki, hogy szüntelen gyakorolhassák
a tárgyak és az érzések neveit.”
(Gabriel García Márquez: Száz év magány)


A kiállításon látható fotók tárgya a keresztény szimbólumok mai értelmezése: Milyen jelentéstartalmat őriztek meg a mai ember számára a korábban egyértelmű olvasattal bíró tárgyak, képek? Mit láthat, mit érthet a mai ember a képi jelek világából?

A kékkúti szabatéri tárlat több sorozatból állt össze, melyeket más-más kiállítóhelyeken mutattak be a korábbi években.

A Szűz Mária-tisztelethez kapcsolódó, Oltalom című sorozat első bemutatkozása 2015-ben az esztergomi bazilika Panorámatermében volt.

A középen szereplő Szűz Mária-kép köré elhelyezett imádkozó kezek a kegyhelyeken kifüggesztett hálaadó táblákra utalnak.

Az Emlékezet című képanyag, melyet 2019-ben a Keresztény Múzeumban mutattak be először, Krisztus szenvedéstörténetét fogalmazza újra.

A fákra illesztett, Létige és Végtelen című sorozatok bár különböző években készültek, de ugyanarról a Végtelenről mesélnek.

A kiállítás október 10-ig mindennap megtekinthető a kékkúti Szent Dömötör-templom kertjében.

Forrás és fotó: Kovács Melinda

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria