Fenntarthatósági szempontok a borászatban – Érseki pincészeti főborász a környezettudatosságról

Kultúra – 2023. március 16., csütörtök | 16:06

Márciusban nagy hangsúlyt kap a természet és a természetre való odafigyelés. Benesch Antaltól, a Veszprémi Érseki Pincészet főborászától megtudhatjuk, hogyan tud környezettudatos lenni a borászati-szőlészeti tevékenység, és hogy az Érseki Pincészetben milyen intézkedéseket tesznek e téren.

Ma már a fogyasztói piac legtöbb szegmensében találkozunk környezetvédelmi szempontokkal, kezdve az élelmiszerekkel egészen a tisztítószereken át a szépségipari termékekig. A fenntarthatóság, az újrahasznosítás, vagy éppen a megújuló energia használata aktuális kérdés a legtöbb vállalkozás és iparág területén. Márciusban különösen nagy figyelem irányul erre a témakörre, köszönhetően a hónapban tartandó világnapoknak, kiemelt rendezvényeknek, mint az újrahasznosítás, az energiatakarékosság világnapja vagy éppen a Föld órája kezdeményezés.

A borászat-szőlészet nagy múltra visszatekintő tevékenység. Azokról, akik ezzel foglalkoznak, mindig is azt tartották, hogy a természettel nagy összhangban végzik feladatukat. De vajon milyen fenntarthatósági, környezettudatossági szempontok tudnak megjelenni egy mai borászat életében?

Ezzel kapcsolatban Benesch Antal főborász elmondta: „A Kertészeti Egyetem szőlész-borász szakának elvégzése után Új-Zélandon töltöttem hónapokat, hogy megismerjem az ottani szőlészeti, borkészítési folyamatokat. Jó volt látni már akkor, mennyire modern módon közelítenek ehhez a területhez. Így nem meglepő, hogy Új-Zéland élen jár a környezettudatos és fenntartható borkészítés, szőlőművelés terén is. Az ágazat 2022-es fenntarthatósági jelentésében lévő adatok szerint az új-zélandi szőlő- és borágazat 96 százaléka minősítetten fenntartható termelést folytat, és a borászatok 10 százaléka rendelkezik biotanúsítvánnyal. Az új-zélandi borágazat célja, hogy 2050-re széndioxid-semlegessé tegye tevékenységét.”

A szakember szerint számos lehetőség nyílik egy hazai gazdaság, pincészet esetében is a környezettudatos szemlélet beépítésére a mindennapokban, ezek közül többet ők is alkalmaznak a Veszprémi Érseki Pincészetnél. „Igyekszünk odafigyelni a talaj igényeire, minőségére: például kevesebb talajba felszívódó szert használunk, és nem alkalmazunk gyomirtót sem. Ezenfelül esővízgyűjtő helyeket alakítottunk ki, hogy a permetezés során is egyre kevesebb csapvizet használjunk, ehelyett esővizet tudjunk igénybe venni.”

Az Érseki Pincészetnél mintegy 750 éve foglalkoznak szőlőtermesztéssel, borkészítéssel. A borászat két szőlőbirtokán – Mindszentkállán és Felsőörsön – az élővilág megóvása is fontos szerepet játszik. „Madárodúkat és méhkaptárokat helyeztünk ki annak érdekében, hogy növeljük a biodiverzitás védelmét” – ismertette a főborász. Kitért arra is, hogy a csomagolás, palackozás során is igyekeznek környezettudatossági szempontokat figyelembe venni.

„Borainkon újrahasznosított alumínium csavarzárat használunk a parafadugó helyett, ezzel is védve a környezetet. A palackjaink könnyített üvegből készülnek a szállítási teher csökkentése végett, illetve a szénlábnyom csökkentése érdekében. Továbbá célunk, hogy a borcímkék és a borok csomagolása (kartonok) esetében átálljunk újrahasznosított papír használatára” – mondta el Benesch Antal.

Mintegy 750 éve, 1277 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel a veszprémi érsekség (illetve jogelődje a veszprémi püspökség). A Veszprémi Érseki Pincészet a mai napig két saját tulajdonú birtokon – a Balatonfüred–Csopaki borvidékhez tartozó Felsőörsön, illetve a Balaton-felvidéki borvidéken, a Káli-medencében található Mindszentkállán – folytat szőlőművelést, egyházmegyei keretek közt. A borkészítés a legkorszerűbb technikai eszközök segítségével és tudással, ám a hagyományokat is követve történik.

A főegyházmegye birtokában lévő pincészetet két éve vezeti főborászként Benesch Antal.

Forrás és fotó: Veszprémi Érseki Pincészet

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria