Fényképalbum a székesegyház 1910-es újraszenteléséről – Érsekségi ékességek (22.)

Kultúra – 2021. szeptember 26., vasárnap | 16:10

A Veszprémi Főegyházmegye kiemelt feladatának tekinti a hitből fakadó kultúra, kulturális értékek gondozását, méltó bemutatását, ezért Érsekségi ékességek címmel sorozat indult a főegyházmegye honlapján. Ezúttal a veszprémi székesegyház újraszenteléséről készült 1910-es fényképalbumot ismerhetjük meg.

Különleges kultúrtörténeti ritkaság a Veszprémi Érseki Könyvtár állományába tartozó századeleji fotóalbum. A 42367-es raktári jelzet alatt nyilvántartott 24×17 centiméteres könyvtári dokumentum három fotósorozatot tartalmaz.

Az első hét felvétel a neoromán stílusban felújított székesegyházat és a templom 1910. október 4-én történt újraszentelését ábrázolja. A képek eszmei értékét növelik a tulajdonos, Molnár Ernő bejegyzései, melyek segítségével azonosíthatjuk a szertartáson részt vett prelátusokat és az őket körülvevő papságot.

A felvételek a kor szokásaival ellentétesen nem statikusak és előre beállítottak, a liturgikus esemény konkrét momentumait örökítette meg a fényképész.

Az albumban találunk három művészi igénnyel készült fotót a Hornig Károly püspök (1888–1917) által emeltetett veszprémi Feltámadt Üdvözítő-templomról. A helybeliek által csak „Károly-templomként” emlegetett kápolna az építtető püspök és koronabíboros temetkezési helyéül is szolgál.

A kötet a püspöki palotáról készült öt részből álló fényképsorozattal zárul, melyben a Ferenc József 1908-as látogatására berendezett enteriőrökkel ismerkedhet meg az érdeklődő. A királyi lakosztály és a szobák látványvilága különleges kortörténeti ritkaságnak tekinthető.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria