In terra pax – Énekes imamenetet tartottak a békéért Veszprém belvárosában

Kultúra – 2023. szeptember 30., szombat | 12:44

Hatszáz ifjú énekes állta körül tizenöt kórusból a veszprémi Szent Imre-szobrot szeptember 30-án reggel. Innen indult az énekes békemenet a Veszprémi Ifjúsági Fúvószenekar vezetésével a belvároson át fel a várhegyre, érseki áldásra. A Szent Mihály-székesegyházban hatszáz fiatal imája hangzott fel a békéért a Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS) keretében.

Krakkó, Salzburg, Veszprém, Eger, Várpalota, Budapest, Kaposvár, Székesfehérvár, Miskolc, Győr, Pécs és Debrecen képviseletében tizenöt kórus vette körül a KATTÁRS harmadik napjának reggelén a Szent Imre-szobrot.

Porga Gyula polgármester és Jean Henric, a Pueri Cantores Nemzetközi Kórusszövetség elnöke, valamint Tamás Zoltán, az Árpád-házi Szent Margit-templom káplánja köszöntötte az egybegyűlteket. 

Zoltán atya Szent Imre példáját állítva a fiatalok elé, arra biztatott, az élet kihívásaival találkozva tartsanak ki a helyes úton, figyeljenek arra, mi ad valódi kapaszkodót.

A kórusok saját készítésű koszorúikat helyezték el Szent Imre, az ifjúság védőszentje szobránál.

Ezt követően indult útjára a menet a fúvósok vezetésével a várba, a Szentháromság térre.

Az ott felállított színpadon Kulcsár Dávid főszékesegyházi káplán köszöntötte az érkezőket. „Éneketek, jelenlétetek nekünk istenélmény, legyen ez az alkalom a ti istenkapcsolatotok erősítésére, köttessenek barátságok, éljétek meg, hogy jó fiatalnak lenni és Istenhez tartozni.”

Kulcsár Dávid röviden ismertette a Pueri Cantores (a latin kifejezés jelentése: éneklő gyermekek) mozgalom kezdeteit, mely a 20. század elejére nyúlik vissza, amikor egyesületet hoztak létre Párizsban fiúkórusok részére. Az I. világháború alatt kapott óriási hangsúlyt missziójuk, hogy énekükkel a békét hirdetik. A mozgalom a II. világháború után öltött nemzetközi méreteket. Ma világszerte 47 ország több mint ezer kórusa tagja a Pueri Cantores kórusszövetségnek. Fő céljuk a nemzetek közti megbékélés hirdetése az énekszó révén. Kétévente szervezett találkozók révén járják a világot, hogy mindenütt felhangozzék énekük: In terra pax!

Magyarország nem tagja a mozgalomnak, de mát több magyar kórus részt vett nemzetközi találkozón. A Pueri Cantores most a Padányi Bíró Márton Katolikus Iskola közvetítésével tartja találkozóját Veszprémben.

Udvardy György érsek arra kérte a fiatalokat, hallgassák meg a Máté evangélium boldogságmondásait. Míg felolvasta ezeket, a tér elcsendesedett. „Ez Jézus tanításának foglalata, meghívás és felszólítás. »Boldogok a békességre törekvők, mert ők Isten fiai.« Valóban. Akik békével a szívükben élnek, akik tesznek a békéért, énekelnek, imádkoznak érte, és ezzel a szándékkal élik szolgálatképpen életüket, ők Isten fiai. Ebben a jézusi erőtérben imádkozzunk, hogy béketeremtők tudjunk lenni, így áldás legyünk egymás számára. Így kérem Isten áldását életekre. Áldása az az erő, amivel együtt kell működnünk, amiért tenni kell, amit azonban Isten soha nem von vissza.”

Az érseki áldást követően a Szent Mihály-székesegyházban a békeima szertartásával folytatódott a találkozó, a színpadon pedig egymást követően bemutatkoztak a részt vevő kórusok. Az énekkarok saját dalaikból adtak válogatást, és elhangzottak a találkozó közös művei is.

A fiatalok valódi ünnepet teremtettek a téren, tanúbizonyságot téve arról, hogy a keresztény ember az öröm embere.

A Veszprémi Főegyházmegye a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával szeptember 28. és október 1. között a Pueri Cantores énekes békemozgalom jegyében Katolikus Ifjúsági Kórustalálkozót rendez a királynék városában. A hatszáz gyermek szeptember 29-én este ünnepi hangversenyt adott az Árpád-házi Szent Margit-templomban.

Szerző: Trauttwein Éva

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria