Katolikus könnyűzenészek egyesült zenekara hangolja a szívünket a pápai szentmisére

Kultúra – 2023. április 26., szerda | 12:02

Ferenc pápa magyarországi látogatásának április 30-i záró szentmiséje előtt a jelenlévők együtt hangolhatják majd szívüket az Istennel való találkozásra. Az esemény résztvevői közismert könnyűzenei dalokkal is dicsérhetik majd Istent a Kossuth tér hatalmas szentéllyé átváltozó, impozáns katedrálisában – tájékoztatott Machalik Krisztina koncertszervező.

A világosság rózsafüzérének elimádkozása és az egyes tizedek között felcsendülő zenei betétek a feltámadt Krisztus húsvéti örömével ajándékozhatják meg a gyülekezőket. A szolgálatból a hazai egyházzenei élet minden stílusa részt vállalt, köztük a katolikus könnyűzenészek is.

A rózsafüzér titkai hosszú ideig három olvasót alkottak: az örvendetest, a fájdalmast és a dicsőségest. A titkok Jézus életére, illetve üdvtörténeti szerepére vonatkozó mondatok, amelyek segítenek átelmélkedni az evangéliumot. Ezt a három, már létező imádságot egészítette ki Szent II. János Pál pápa a világosság titkaival: „Jézus, aki a Jordán vizében megkeresztelkedett; aki a kánai menyegzőn kinyilvánította isteni erejét; aki meghirdette Isten országát; aki a Tábor hegyén megmutatta isteni dicsőségét; aki az Eucharisztiában nekünk adta önmagát”.

A pápai szentmise alkalmával az egyes tizedek között zenei betétek, énekek csendülnek fel. A budapesti Központi Papnevelő Intézet növendékeiből álló Kispap Scola gregorián éneket énekel majd Farkas Ákos vezetésével, a Capella Theresiana vegyeskari művel dicséri Istent, Erdődy Kamarazenekar, Maczkó Mária az Örömünnep ez nekünk, Mária nemzetünk vezércsillaga és a Kegyelemnek édesanyja, Mária népénekeket adja elő.

A több mint fél évszázados hazai katolikus könnyűzenei élet képviselői egy, az alkalomra összeállt együttesben vezetik majd a legismertebb gitáros énekeket. Elhangzik majd Borka Zsolt Mária, Mária szép virágszál kezdetű éneke a szerző előadásában, Gável András és Gável Gellért Tápláló szent kenyér című dala és a közismert „sárga könyves” húsvéti dicséret, a Köszönöm, Jézus Csiszér László vezetésével. Az 1991-es pápalátogatás országosan ismert és generációkat összekapcsoló énekeit is újra együtt énekelhetik a szentmisére várakozók.

Felcsendül majd az Életünk Krisztus himnusszá vált éneke Varga Attila közreműködésével. A Szentatya érkezése előtt közösen énekelhetjük a Föltámadt, alleluja című hitvalló dalt, amelyet az idén hetvenhat éves szerző, Sillye Jenő ad elő a zenei szolgálatban részt vevő előadókkal, a többi között Nagy Lajossal az imperfectum együttesből. A katolikus könnyűzenészekből álló egyesült formációban közreműködik Simon Bence ritmushangszereken, Takács Antal billentyűn és Sillye Gábor basszusgitáron. A zenei rendező Sillye Gergely.

Szöveg és fotó: Machalik Krisztina

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria