Kereszténység és egyházi élet a Bánságban – Könyvbemutató Temesváron

Kultúra – 2022. október 10., hétfő | 16:27

A Temesvári Nyugati Tudományegyetem Bölcsészettudományi, Teológiai és Történeti Kara Ortodox Teológiai Tanszékének kápolnájában tartották október 6-án a Schiller Kiadó gondozásában megjelent, Kereszténység és egyházi élet a Bánátban a múltban és a jelenben / Christentum und kirchliches Leben im Banat in Geschichte und Gegenwart című kétnyelvű kötet bemutatóját.

A könyv a Jürgen Henkel és Daniel Oehler evangélikus lelkészek által vezetett Ex Fide Lux Német-Román Teológiai, Tudományos, Kulturális és Párbeszéd Intézet kezdeményezésére jelent meg egy vallásfelekezetközi együttműködés eredményeként, Ioan Selejan temesvári ortodox érsek, bánsági metropolita és Pál József Csaba temesvári megyéspüspök közös szerkesztésében.

A Bánság történelméről, földrajzáról és a társadalmi élet aspektusairól, de különösen a román, német, magyar és szlovák nemzetiségű ortodox, római katolikus, görögkatolikus és evangélikus felekezetek életéről és történetéről olvashatók írások az idén napvilágot látott kötetben.

A könyvbemutatón felszólalt Ioan Selejan temesvári román ortodox érsek, bánsági metropolita, aki egyben az esemény moderátora is volt; Jürgen Henkel és Daniel Oehler evangélikus lelkészek; Pál József Csaba megyéspüspök képviseletében Claudiu Călin, a Temesvári Római Katolikus Egyházmegye levéltárosa; Walter Sinn és Dușan Vanko német evangélikus lelkészek; Alin Scridon, a Temesvári Nyugati Egyetem Bölcsészettudományi, Teológiai és Történeti Kar Ortodox Teológiai Tanszékének professzora; Ionel Popescu, a temesvári ortodox főegyházmegye adminisztratív helynöke; Nichifor Tănase, a Temesvári Ortodox Teológiai Karról és Iosif Stancovici szerb ortodox plébános.

A rendezvény énekkel és imával kezdődött. A felszólalók beszédei között a tanszék kórusa különböző egyházi énekeket adott elő.

Pál József Csaba temesvári megyéspüspök üdvözletét Claudiu Călin egyházmegyei levéltáros tolmácsolta. Elmondta, hogy a főpásztor a könyvbemutatót megelőzően, délelőtt a püspökségen fogadta Jürgen Henkel és Daniel Oehler lelkészeket, ahol a kötetről és a tervezett ökumenikus konferenciáról beszélgettek, amelyet 2023 májusában tartanak Temesváron. Mindkét evangélikus teológus felkereste az egyházmegyei levéltárat is.

A Temesvári Római Katolikus Egyházmegye levéltárosának előadását követően Ioan Selejan érsek és a jelen lévő professzorok Martin Roos – vagy ahogyan magyar ajkú hívei számára aláírja leveleit, Roos Márton – nyugalmazott temesvári püspök írásai iránt is érdeklődtek, amelyek – miként elhangzott – történelmi és spirituális jellegű művek, és a csanádi, illetve temesvári egyházmegye történetéről, továbbá a Bánságban mindig is élő más felekezetekről és nemzetiségekről tartalmaznak információkat.

A baráti párbeszéd jegyében zajló könyvbemutató énekkel és imával zárult.

Forrás és fotó: Gerhardus.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria