Könyv jelent meg az Észak-Amerikában szolgált magyar katolikus papokról

Kultúra – 2023. július 11., kedd | 11:33

Az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában az első magyarok az 1800-as évek közepén jelentek meg nagyobb számban. Jelenleg nagyjából 5 millió olyan ember él Észak-Amerikában, akinek valamelyik őse magyar volt. Megjelent egy könyv azokról a római és görögkatolikus papokról, akik ezt a közösséget szolgálták.

Dudás Róbert Gyula a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola katekéta-lelkipásztori munkatárs szakos hallgatójaként többéves munkával gyűjtötte össze a fellelhető adatokat azokról az atyákról, akik szolgálati idejük legalább egy részében az Amerikai Egyesült Államokban vagy Kanadában éltek, s ott lelkipásztori tevékenységet láttak el.

Magyarországon, illetve a tengeren túl született, magyar származású, valamint magyarul megtanult papok életrajzát tartalmazza ez a kompendium, 1825-től napjainkig, mintegy ezer papi sorsot bemutatva.

Az Egyesült Államokban és hazai levéltárakban, könyvtárakban, egyházközségekben évek óta elhivatottan kutató szerző méltó módon emlékezik meg a 19–20. századi magyar római és görögkatolikus papok életművéről; általa fejet hajthatunk a magyar diaszpóra elhunyt lelkipásztorai előtt, ugyanakkor megismerkedhetünk azokkal, akik a mai napig aktívan szolgálják a magyar közösséget Észak-Amerikában.

Forrás és fotó: SzAGKHF Könyvtára / Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria