Könyv született a temesvári papnevelde építészeti történetéről

Kultúra – 2023. szeptember 23., szombat | 14:20

Zombori István szegedi történész, muzeológus új kötetben mutatja be a Bánság keresztény életében meghatározó szereppel bíró temesvári papnevelde építészeti történetét – tájékoztatta a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) szegedi munkacsoportja az MTI-t. A könyvet szeptember 19-én Szegeden, a Dóm Látogatóközpontban, szeptember 21-én pedig a temesvári Gerhardinumban mutatták be.

A magyar nyelvű közép- és felsőfokú papképzés nemcsak a hitélet gyakorlásához biztosított kiváló, művelt papokat a Bánságban, de az ő tevékenységük jelentette a terület falvaiban és városaiban élő ezrek számára a magyar anyanyelvi kultúra terjesztését is 1806-tól.

A kifejezetten a papképzést szolgáló épület története Temesvár egykori polgármestere, Telbisz Károly és Glattfelder Gyula csanádi püspök 1913. július 4-én kötött szerződéskötésekor kezdődött. A kor sajtója e két meghatározó egyéniség közös érdemeként említi a korszerű teológiai intézet létrehozását: „Temesvár ifjú püspöke, Temesvár búcsúzó nagy polgármestere lehetővé tették, hogy új alma mater, új szeminárium új időknek neveljen papokat.”

Glattfelder Gyula püspök az ország elismert művészeire bízta az új egyházi oktatási központ tervezését és díszítését. A tervezésre pályázat útján Foerk Ernőt, a szegedi fogadalmi templom építészét választották. A belső terek freskóit, seccóit, az egyházi funkció mellett egyéb célokra is használt díszterem díszítését Nagy Sándor és Körösfői Kriesch Aladár, a gödöllői művésztelep alapítói és legfőbb alkotói készítették; az üvegablakok kivitelezője pedig a kiváló üvegfestő és mozaikművész, Róth Miksa volt.

A remekművek, amelyek a temesvári papnevelde épületében készültek, a maguk korában kellő visszhangot, méltatást kaptak, és a korabeli vélemények egyenesen azt hangoztatták, hogy a marosvásárhelyi Kultúrpalota mellett ez az épület Erdély legdíszesebb, legszebb alkotása.

Hanyatlása 1944-ben kezdődött, amikor a Temesvárra bevonuló szovjet csapatok ezt az épületet is igénybe vették, majd a kommunista rendszerben szétdúlták, művészeti értékeit elpusztították.

Zombori Istán, a Historia Ecclesiastica Hungarica Alapítvány szakmai vezetőjének kötete feltárja a múltat, és bemutatja a funkciójától és művészeti értékeitől megfosztott, napjainkban az orvosi egyetem kollégiumaként működő épület jelenét is.

A temesvári papnevelde építészeti története című könyvet az MMA szegedi munkacsoportjának támogatásával, az Esélyt a Szórványnak Alapítvány szervezésében mutatták be szeptember 19-én Szegeden, a Dóm Látogatóközpontban; majd a Temesvári Magyar Napok keretében, szeptember 21-én a Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében.

Forrás és fotó: MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria