Könyvbemutató a Szentírás fényénél – Martos Levente Balázs elmélkedése vezeti be legújabb kötetünket

Kultúra – 2022. december 6., kedd | 11:08

December 12-én, hétfőn 16.30-tól Budapesten, a Központi Papnevelő Intézet (KPI) 10-es számú termében mutatjuk be az Isten szava minden napra 2023 című kötetünket. A könyvbemutató alkalmából Martos Levente Balázs biblikus teológus, a KPI rektora tart elmélkedést.

A Magyar Kurír és a Sant’Egidio közösség többéves együttműködése gyümölcseként idén is megjelent az Új Ember Kiadványok sorozat legújabb kötete, az Isten szava minden napra 2023. A könyvben Vincenzo Paglia érsek, a közösség spirituális felelőse szentírási olvasmányokhoz írt elmélkedéseit olvashatjuk.

A kötet megjelenését – mely több mint napi elmélkedések gyűjteménye és prédikációs muníció – minden évben sokan várják. A Pápai Életvédő Akadémia elnöke, a II. János Pál Pápai Intézet nagykancellárja írásai segítenek, hogy a hétköznapokban is közelebb lépjünk Istenhez és egymáshoz.

Az elmélkedések felölelik a teljes liturgikus évet: 2022. advent első vasárnapjától 2023. Krisztus Király ünnepéig napról napra kínál elmélkednivalót mindannyiunknak.

A kötetet és a szerzőt Szőke Péter, a Sant'Egidio közösség budapesti felelőse mutatja be. Martos Levente Balázs teológus, a KPI rektora, a Pápai Biblikus Bizottság tagja Isten igéjének olvasásáról, megéléséről, a Szentírás szeretetéről tart elmélkedést.

*

Az alábbiakban a szerző előszavából idézünk.

„A pestistől, éhínségtől, háborútól ments meg, Uram, minket!” (latinul: „A peste, fame et bello, libera nos Domine”). A keresztények évszázadokon át ezzel a könyörgéssel fordultak az Úrhoz a történelem nehéz időszakaiban, amikor a pestis, a háború és az éhínség tizedelte védtelen emberek millióit.

Ma már szinte önkéntelenül magunkévá tehetjük ugyanezt az invokációt: a világjárvány, a háborúk és az éhínség ismét visszatértek, hogy együttesen sújtsanak le a Föld népeire. Eltelt bő két év, és a pandémia továbbra is tombol a világ számos országában; hosszú hónapok óta tart az ukrajnai háború, amely áldozatokat követel, és ezért menekültek milliói kelnek útra. Ehhez jön még a többi háború, amelyek a világ különböző országaiban évek óta ártatlan áldozatokat szednek a nemzetközi politika tehetetlensége és a többség közönye közepette. Az éhínség pedig, amely már korábban is sok szegény népet sújtott, az ukrajnai háború következményei miatt még súlyosabbá vált. Az egész bolygó szenved. A haladás és a technológiai fejlődés kellős közepén vagyunk, de 2021-ben csak Afrikában 278 millió embert érintett az éhezés.

A hívők ennyi bajjal szembesülve nem fordíthatják el a fejüket. Nem tehetjük meg, hogy ne törődjünk a félholtra vert emberrel. És

az első, amit tennünk kell, az, hogy Istenhez könyörgünk.

Ebben a nehéz időszakban arra vagyunk hivatva, hogy egyre többet imádkozzunk, hogy eljöjjön a béke, hogy véget érjen a világjárvány, hogy mindenkinek megadasson a mindennapi kenyér. (...)

 

Az egész Bibliát átszövi az Istennél való közbenjárás. Ez az imádságunk forrása. Az evangéliumból tanultuk meg a Miatyánkot. Mondhatnánk úgy is, hogy a Biblia nyelvének valódi anyanyelvünkké kell válnia, olyan nyelvvé, amelyet még azelőtt megtanulunk, hogy írni és olvasni tudnánk. Ez az a nyelv, amelyet anyánk, az Egyház, a közösség szájából tanulunk, még mielőtt beszélni tudnánk. Sőt, valójában a meghallgatásból tanulunk meg beszélni. Ezért kell a Bibliát mindennap hallgatni. Ha hallgatjuk Isten szavát a közös imádságban, a szent liturgiában, az igehirdetésben, akkor megtanuljuk megismerni és szeretni az Urat, valamint megismerni az életet a világban, amelyben élünk. Pál apostol ezt a szemléletet világos kijelentéssel foglalta össze: „A hit tehát hallásból fakad” (Róm 10,17).

Az Isten szavára való odafigyelésnek e horizontján helyezkedik el az idei kötet is. Az Isten szava minden napra 2023 az idei év minden napján segítségünkre akar lenni az imádságban. Az inspiráció és az elrendezés a Sant’Egidio közösség életéhez kapcsolódik, amely a kezdetektől fogva hagyta, hogy a naponta hallgatott Szentírás vezérelje. Egyre jobban tudatosult mindenkiben, hogy

a hívő ember első dolga az imádság. Az ima megmenti a világot.

A kötetbemutató helyszíne: Központi Papnevelő Intézet (KPI) 10-es számú terme (V. kerület, Papnövelde utca 7.)

Ideje: 2022. december 12. (hétfő), 16.30

A könyvbemutató Facebook-eseménye IDE klikkelve érhető el.

*

Vincenzo Paglia Isten szava minden napra 2023 című kötete megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek 9–17 óráig; szerda 10–18 óráig) vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria