Lássátok, lássátok! – Kortárs művészek alkotásaiból rendeztek online adventi kiállítást és vásárt

Kultúra – 2020. december 7., hétfő | 14:36

Az egyik legismertebb karácsonyi ének, a Mennyből az angyal egyik sorát választotta adventi kiállítása és vására címéül a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK). A Lássátok, lássátok! – Az ünnep lényege képekben című program a karácsony mélységére kíván rávilágítani.

A látogatókat december 2. és 31. között online galériatér várja a MANK honlapján, ahol kortárs képzőművészeti alkotások segítik az ünnepre hangolódást, a kiállított munkák pedig meg is vásárolhatók.

A művek felvonultatják a karácsony ünnepéhez köthető vallási és profán motívumokat is. A figurális művek mellett nonfiguratív alkotások is megjelennek, melyek komplex módon, elvonatkoztatva utalnak az ünnephez kapcsolódó szimbolikára.

Ezért kiemelt szerepet kap a fény, mely a látás képességének alapvető feltétele. A fény, mely elválaszt a sötétségtől és kiemel, mely beragyogja és áthatja az ünnepet. A fény, mely Jézus maga.

A válogatásban olyan műalkotások is helyet kaptak, melyek felfelé, az ég felé irányítják a tekintetünket. Ezáltal lehetőséget nyújtanak arra, hogy lényeglátásra törekedjünk.

A szervezők egy videóval is készültek, amelyből részletesen megismerhető a kiállítás anyaga. A videóban közreműködnek: Sipos Tünde művészettörténész; Mékli Attila plébános, mentálhigiénés szakember, filozófus, pszichológus, Paár Julcsi énekes.

Bővebb információ a tárlatról a www.alkotomuveszet.hu oldalon található.

Forrás: MTI; MANK

Fotó: MANK

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

G. Szabó Beáta: Konstantin álma parafrázisa I.Keresztes Dóra: Három királyokMayer Éva: Lélekterek II.