Magyar Himnusz – Összművészeti kiállítás nyílt Kárpát-medencei alkotók munkáiból Székesfehérváron

Kultúra – 2024. január 24., szerda | 9:00

Magyar Himnusz címmel nyílt kiállítás január 20-án Kárpát-medencei keresztény kortárs magyar alkotóművészek munkáiból a székesfehérvári Szent Korona Galériában. A tárlat célja megmutatni, hogy mit üzen napjainkban Kölcsey Ferenc legnagyobb hatású költeménye a kiállított alkotásokon keresztül. A Józsa Judit Művészeti Alapítvány által szervezett tárlat február 24-ig látogatható.

A Józsa Judit Művészeti Alapítvány nemzeti imádságunk születésének 200. évfordulója tiszteletére, Magyar Himnusz címmel hirdetett 2023-ban képző-, nép- és iparművészeti pályázatot, amelyen a Kárpát-medencében alkotó kortárs keresztény magyar művészek vettek részt.

A tárlatnyitón Spányi Antal püspök köszöntötte a résztvevőket, kiemelve, hogy „a magyar lélek olyan gazdag, hogy abból csodálatos alkotások, lelki-szellemi gazdagságok jönnek elő. A magyar teremtő ember, szépet és jót teremt magának, és ezt át akarja adni az utána következő nemzedékeknek. Ez nemcsak az egyén szívéből és lelkéből forrásozik, hanem abból a gyökérből, amely évszázadok és évezredek múltjából ered. Onnan jön az a gazdagság, amely egyre inkább erősödik, egyre több, egyre szebb, egyre nagyobb és teljesebb lesz. Így dobban a szívünk a magyar ritmusra, így érezzük megszólítva magunkat a magyar verseket hallgatva, és így érezzük közel lelkünkhöz a festményeket, szobrokat, alkotásokat” – fogalmazott a megyéspüspök, hozzátéve, hogy „Isten ajándéka, hogy kik vagyunk, Isten ajándéka, hogy vagyunk, de nem csak a múlt őrzéséről van szó, hiszen a magyar kultúra mindig élő, eleven, ami folyamatosan gazdagszik, gyarapodik, nő és erősödik.”

„A Himnusz a magyar nemzeti identitás, a közösségi emlékezet, a hazaszeretet, a hazafiság, a hősiesség, az önfeláldozás és az összetartozás erejének megtestesülése” – hangsúlyozta a Magyar Himnusz című kiállítás megnyitóján Józsa Judit kurátor.

Józsa Judit kerámiaszobrász, művészettörténész, a tárlat kurátora szerint méltó és igazságos, hogy Himnuszunk születésnapján ünnepeljük a magyar kultúra napját. „Kölcsey Ferenc Himnuszának szövege és Erkel korálokra emlékeztető dallama közös remekmű, nemzeti imánk a közösségi identitás, a közösségi emlékezet, a hazaszeretet, a hazafiság és az összetartozás erejének megtestesülése. Államiságunk, nemzeti létünk szabadság- és függetlenségvágyunk felségjelvényei, a Szent Korona, az országzászló és a magyar címer mellett a Himnusz fejezi ki leginkább nemzetünk egységét, küzdelmes múltját, jelenét” – fogalmazott a tárlat ötletgazdája és kurátora.

Józsa Judit a kiállítás kapcsán szólt arról is, hogy hiánypótló tárlatról van szó, hiszen Magyarországon még nem szerveztek ilyen témájú, az anyaország határain túl élő művészeket is aktívan bevonó, Kárpát-medencei magyar testvéreinket magához ölelő, magas színvonalú tárlatot a 200. évforduló alkalmából. A tárlat célja megmutatni, hogy mit üzen napjainkban Kölcsey Ferenc legnagyobb hatású költeménye a kiállított műalkotásokon keresztül.

Jakubek Ágnes, a házigazda Szent István Művelődési Ház igazgatója köszöntőjében a magyarságtudat kialakulásának lépcsőfokairól szólt, amelyek végigkísérik az embert csecsemőkorától időskoráig. „Amikor elkezdjük hallani édesanyáktól az első szavakat, énekeket, az anyanyelvünket kezdjük megtanulni, amikor cseperedünk, és elkezdjük hallgatni a magyar népmeséket, szép magyar nyelvünk kifejező gazdagságát ismerhetjük meg...”

A tárlatnyitón Székesfehérvár Megyei Jogú Várost Lehrner Zsolt alpolgármester képviselte.

A teljes képgaléria ITT megtekinthető.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegyeszekesfehervar.hu 

Fotó: Kovács Marcell

Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria