Meditációs fotóalbumot adtak ki a Boldogasszony Iskolanővérek

2019. január 29., kedd | 13:29

„Itt jelen vagyon. Útmenti keresztek és XVII. századi imádságok” címmel meditációs fotóalbumot jelentetett meg a Boldogasszony Iskolanővérek rendje.

A fotókat a Mátraaljai Misszió falvainak keresztjeiről készítette Bárdosné Kocsis Éva munkatárs, Guba András piarista pap, Kiss Didák ferences testvér és Tornay Krisztina M. Petra nővér.

A tíz település – Markaz, Vécs, Abasár, Halmajugra, Pálosvörösmart, Kisnána, Domoszló, Visonta, Kápolna, Gyöngyös – útszéli feszületeiről készült anyagból harminckét fotót adnak közre.

A képek mellett rövid szövegek találhatók az 1640-ben elhunyt gyöngyösi Fráter Dusi Kis Jakab ferences pap magyar nyelvű népénekgyűjteményéből, az úgynevezett Gyöngyösi toldalékból. Jakab atya a környék misszionárius papja volt a török hódoltság idején, kéziratos gyűjteményét a Gyöngyösi Ferences Könyvtár őrzi. A szövegek az eredeti kéziratot megörökítő fényképeken és átírva is olvashatók.

Az 1500-as évek végén, 1600-as évek elején a környéken élt katolikus hívek énekei, fohászai megérintik az olvasót erőteljes képiségükkel, érzelmi erejükkel. A népéneksorok összhangban állnak a 130–300 évvel később készült népi keresztek képi világával: egyik a másiknak segít a maga szépségében elemien, tisztán feltárulni. Annak titka válik általuk megközelíthetővé, amit az egyik szép ének tanít: „Itt jelen vagyon…”

Forrás és fotó: Boldogasszony Iskolanővérek

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-az-egyhaz-nem-maradhat-statikus-hanem-uton-levo-kozossegkent-kell-elnie
Ferenc pápa: Az Egyház nem maradhat statikus, hanem úton lévő közösségként kell élnie!

Május 26-án délben a Szentatya a vasárnapi evangéliumról elmélkedve a Szentlélek nélkülözhetetlen működésére hívta fel a figyelmet: a Lélek az, aki segít, hogy mindennapi döntéseinkben Jézus szava irányítson, az evangélium logikája vezessen bennünket.

17:22
enekeljetek-az-urnak-konnyuzenei-es-ifjusagi-napot-tartottak-kaposvaron
Énekeljetek az Úrnak! – Könnyűzenei és ifjúsági napot tartottak Kaposváron

Melyek könnyűzenészként a lehetőségeink, mi a felelősségünk? A Kaposvári Egyházmegye gitáros ének- és zenekarait hívták össze találkozni, ismerkedni, egymást meghallgatni május 25-én Kaposvárra, a Nagyboldogasszony Iskolaközpontba.

16:40