Megjelent az Új Ember 2019. december 22–29-i összevont ünnepi száma

Kultúra – 2019. december 18., szerda | 19:59

Az Új Ember ez évi 51–52. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címoldalon Erdő Péter bíboros, prímás kíván vezércikkével áldott karácsonyt olvasóinknak. „Az ember igen gyöngének születik. Az újszülöttek dideregve fáznak. Hidegnek érzik a világot, amelybe éppen beleszülettek. És nem is maradnának életben, ha nem karolnák fel, ha nem táplálnák, ha nem melegítenék őket. Nem szólalnának meg, ha nem venné körbe őket az emberek világa. Nem tudnának örülni, szeretni, mások felé fordulni, vagy nagy célokat megvalósítani, ha nem élnék át a kezdeti szeretetnek azt a közösségét, amelyet először a szüleitől, a családjától kell megkapnia az embernek. Ennek az első szeretetnek, ennek az első közösségnek a legfényesebb megjelenése a karácsonyi ünneplés, az otthon és a család biztonsága” – írja a főpásztor.

Ünnepi számunkban többek között interjút olvashatnak Lackfi János költővel, valamint a Kapuvári Ízvadászokkal, akik gyakran bukkannak fel egyházi és világi körökben is különböző rendezvényeken, ahol finomabbnál finomabb ételeket főznek a szegényeknek. Riportjainknak köszönhetően találkozhatnak Balogh Győzővel, Magyarország első görögkatolikus roma papjával és családjával; a Máltai Szeretetszolgálat pátyi kerámiaműhelyében alkotó, megváltozott munkaképességű, középsúlyos vagy enyhe értelmi fogyatékossággal élő emberekkel; a kecskeméti Szentcsalád-plébánia nyugdíjas közösségével; egy méhész házaspárral és Sonkoly Tamás marketingmenedzserrel, aki egy multinacionális cégnél dolgozik, és az Istennel való találkozás különleges formáját éli meg hívő és a hit iránt érdeklődő kollégáival együtt hétről hétre, immár öt éve, a munkahelyéhez közeli önkiszolgáló étteremben, ebédidőben.

Marton Zsolt váci megyéspüspök írásában olvashatják a következő sorokat: „Kedves elődöm, Beer Miklós püspök atya évekkel ezelőtt egy körlevelében, amely roma testvéreink lelkipásztori gondozásáról szólt, ezt írta: »Keresztényként valljuk, hogy egyedül Isten Fia választotta meg, hol és milyen körülmények között szülessék. Jézus Krisztus személye és magatartása vezet ahhoz az igazsághoz is, hogy mindnyájan testvérek vagyunk. Ha pedig testvérek vagyunk, akkor Krisztus követőiként felelősek is vagyunk egymásért.« Karácsonykor különösen gondoljunk azokra, akik fizikai vagy lelki értelemben otthontalanok. Imádkozzunk értük, és segítsünk rajtuk, ha tudunk, és ahogyan tudunk.”

Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató pedig arról ír, hogy „érdemes várni, érdemes készülni, és akkor lesz igazi az örömünk, ha önmagunkat tudjuk átnyújtani ajándékaink titkos kis prófétái által. Mert akkor találkozunk. Lélek a lélekkel, szív a szívvel. Te meg én mi leszünk. Ezt éljük át túlcsorduló örömként. Ezért ajándékozunk.”

A Mértékadó kulturális mellékletben Zsuffa Tünde, az 2020-ban Budapesten sorra kerülő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus sajtófőnöke osztja meg élményeit a karácsonykor a közmédiában induló sorozatról, amely Ő és én címmel indul, s amelyben 52 ember beszél a hitéről, és tesz tanúságot Istenről. Zsuffa Tünde együtt dolgozik a forgatócsoporttal, így testközelből élheti át, amint hétköznapi emberek feltárják a lelküket, megnyílnak és teljes őszinteséggel beszélnek a hitükről a kamerák előtt.

Beszélgetést olvashatnak Iancu Laura moldvai születésű magyar költő-író-néprajzkutatóval, napjaink irodalmának egyik legeredetibb alkotójával. Munkásságában központi helyet foglal el az istenhit. Eddig tizenegy szépirodalmi kötete jelent meg, ebből hét verseskötet. Legújabb, idén napvilágot látott verseskötetének címe: András érkezésére. Ianci Laurát idézzük: „Van valamiféle egyetemes igazság abban, hogy karácsonykor a gyermek van a középpontban, hiszen minden a születéssel kezdődik. A megváltás története is. Tanulságos, hogy mennyire nem számítanak a körülmények. Milyen csodálatosan kitalálta a Jóisten: semmire nincs szükség, csak arra, hogy bízzunk benne. Barlang? Luxuskórház? Az anyatej és az egészség többet ér. Az ember a szemével azt látja, hogy megsokszorozza az életet, de közben a szíve megtelik élettel. Megújul. Minden születéssel megújul a világ. Böjte Csaba atya szokta mondani: a gyermek minden problémára orvosság. Azt hiszem, a betlehemi gyermekre különösen érvényes ez az állítás.”

Az Arcvonások rovatban Kristofori Ferenccel találkozhatnak. Szelíd, halk szavú, tisztán gondolkodó fiatal művész; lelkes, a rábízott gyerekekről szeretetteljes mosolygással szóló tanár. Másfelől magának való lokálpatrióta. Céltudatos, tervekkel teli, mégis a legjobb értelemben vett művészi alázattal oktatja a váci kórusiskolásokat – miközben maga is folyamatosan készül, hogy kiteljesíthesse énekesi pályafutását. Egyszerre műveli és népszerűsíti a kultúrvilág legösszetettebb műfaját s talán legmagasabb rendű önkifejezési formáját: az operát. A zenés hétköznapokról és ünnepekről beszélget vele Pallós Tamás.

Minden kedves Olvasónknak áldott, boldog karácsonyt és új évet kívánunk!

Olvassa, ajánlja, terjessze Magyarország katolikus hetilapját! Az Új Ember elérhető és megvásárolható a templomokban, az újságárusoknál és a Digitalstandon.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria