Megjelent az Új Ember 2023. november 19-i száma

Kultúra – 2023. november 15., szerda | 20:40

Az Új Ember idei negyvenhetedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe, mely elérhető a templomokban, az újságárusoknál, és előfizethető szerkesztőségünk terjesztési osztályán.

Tóth Katalin gyermekorvos, az abonyi karitászcsoport vezetője kapta idén a Szent Erzsébet rózsája díjat. A kitüntetést Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke jótékonysági est keretében adta át november 13-án Budapesten, a Magyar Zene Házában. Idén huszonharmadik alkalommal ítélték oda az elismerést, ezúttal Marton Zsolt váci megyéspüspök ajánlása nyomán. A jótékonysági est bevételét az MKPK a gyöngyösi Ferences Rendi Autista Segítő Központ javára ajánlotta fel.

A Szentatya november 6-án több mint hétezer gyermekkel találkozott a vatikáni VI. Pál teremben. A gyermekek a világ nyolcvannégy országából érkeztek. A terembe érkezésekor öt – egy-egy szíriai, ukrán, benini, guatemalai és ausztráliai – gyermek köszöntötte énekével a pápát. Összesen tizennégyen tettek fel néhány kérdést a Szentatyának, többek között a békéről. A beszélgetés fordításának első részét közöljük lapunk 2. oldalán.

A Pannonhalmi Főapátság jubileumi évet hirdetett a Szent Márton-bazilika felszentelésének nyolcszázadik évfordulójára készülve. A Pannonhalmi Bazilika 800 emlékévet, amelynek célja a főapátság egyedülálló kulturális és szellemi örökségének megismertetése és a bencés rendhez kapcsolódó közösségek megerősítése, Szent Márton ünnepén, november 11-én nyitották meg. Az eseményről tudósítást olvashatnak a lapban.

A megújulás jegyében 2021-ben kezdődött meg az a négy éven át tartó kulturális-spirituális időszak, amelyben a bencés közösség a bazilika felszentelésének nyolcszázadik évfordulójára készül. Erre az eseményre 2024. november 11-én kerül majd sor, ekkor lesz nyolcszáz éve annak, hogy 1224-ben, II. András király jelenlétében felszentelték a pannonhalmi szerzetestemplomot.

A Sapientia Szabadegyetem aktuális kurzusának keretében Belső béke címmel tartott közös előadást Papp Miklós görögkatolikus lelkész, morálteológus, valamint Somogyiné Petik Krisztina és Kézdy Anikó pszichológus november 9-én a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán. Az előadásról összefoglalót olvashatnak lapunk 8. oldalán.

Mindemellett interjút közlünk Blaskovics Györggyel, aki harmincöt évesen lett triatlonos, s azóta huszonkét versenyen vett részt, a legutóbbin már csípőprotézissel. A beszélgetés a budapest-angyalföldi Szent Mihály-templom sekrestyéjében készült, ahová bejárása van, ugyanis rendszeresen ministrál.

A Mértékadó kulturális mellékletben Prokop Péter (1919–2003) római katolikus papról, festőművészről, íróról olvashatnak. A 20. századi magyar pap festők kiemelkedő alakjának gazdag életműve mintegy kilencezer táblaképet és monumentális alkotást ölel fel az Egyesült Államoktól Portugálián és Olaszországon keresztül szülővárosáig, Kalocsáig. Halálának huszadik évfordulóján monográfusával, Prokopp Mária Széchenyi-díjas művészettörténésszel, egyetemi tanárral, a Prokop Péter-díj kuratóriumának elnökével beszélgettünk.

A Városmajori Plébánia Társulata a tavalyi nagy sikerű Webber-klasszikus, a Jézus Krisztus szupersztár színpadra állítása után ismét nagy fába vágta a fejszéjét: ezúttal Radványi Géza Valahol Európában című filmjének Dés László és Nemes István által megálmodott musicalváltozatát dolgozták fel. Az eredményt látva semmi kétség sem fér ahhoz, hogy érdemes volt. Horogszegi-Lenhardt Erika írt az előadásról.

Paksa Balázs filmkritikájában ezúttal Lesley Chilcott Arnold és Thom Zimny Sly című alkotását vizsgálja. Egy korszak legnagyobb, jellegzetesen amerikai karriert befutott ikonjai Arnold Schwarzenegger és Sylvester Stallone. A két friss dokumentumfilmben újra láthatjuk a hajdanvolt akciósztárokat – immár barázdált arcvonásaikkal, emberközelből.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria