Nincs kitaposott ösvény – Csurák Erzsébet képzőművész kiállítása a győri Triangulum Galériában

Kultúra – 2023. július 18., kedd | 14:27

A győri Szent László Látogatóközpont Triangulum Galériája idén hatodik alkalommal nyitja meg kapuit helyi és kortárs művészek alkotásainak bemutatására. Július 13-án Nincs kitaposott ösvény címmel Csurák Erzsébet képeiből nyílt tárlat. A képzőművész neve nem ismeretlen a Káptalandombon, 2019-ben a győri püspökség őt kérte fel a városi keresztút hetedik stációjának megalkotására.

„Nincs kitaposott ösvény, de Isten tudja, hogy merre kell mennem! Ebből a hitből születtek meg a képek, amelyek az én világom selymei, sejtelmei. Napút, fényút, selyemút!” – fogalmazza meg ars poeticáját a művész. Csurák Erzsébet képzőművész selyemre festett alkotásai egy különös, néhol misztikus univerzumba kalauzolják a látogatókat.

Az alkotó sajátos képi világa és individuális kifejezésmódja alapján nem sorolható a jelenkor egyetlen művészeti áramlatába sem. Csak a rá jellemző „selyemúton” halad és mutatja meg teremtett mikrokozmoszának lenyomatait az élet körforgásában. Lírai és expresszív dekorativitással készült – jellemzően nagy méretű – képeinek erőteljes színvilága és formanyelve a létező érzékelt világból a saját belső világát reprezentálja.

A kompozíciókban életre keltett női alakok és időtlen figurák történeteket mesélnek, különös kalandra hívják a befogadót.

A kiállításmegnyitón Reisner Ferenc általános püspöki helynök, a győri Brenner János Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet rektora köszöntötte az egybegyűlteket és az alkotót.

„Különleges élményvilágba invitál, természetfeletti szférát nyit meg előttünk; meseszerű, ellentmondásokkal teli világunkba vetít misztikus élményt – fogalmazott köszöntőjében az alkotó munkásságáról a helynök. – Csurák Erzsébet ösvényt nyit számunkra, amely még járhatatlan, de invitál, hogy induljunk vele együtt gondolatban.”

Dézsi Csaba András, Győr polgármestere is részt vett a megnyitón. Beszédében többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a város gazdagságát nemcsak az adóbevételek jelentik, hanem az itt élők, akik szellemi tevékenységükkel gazdagítják a települést. Győr elismert kulturális intézményei mellett olyan egyéni alkotókkal is büszkélkedhet, mint Csurák Erzsébet.

Az alkotó szakmai életpályáját Kacsuk Péter műgyűjtő elevenítette fel, a közönség figyelmébe ajánlva a tárlatot. A kiállító művészi technikájáról elmondta: nem követi a kitaposott ösvényt a műalkotások hordozójának tekintetében sem. Nem a jól megszokott vászonra vagy farostlemezre festi műveit, hanem selyemre, sokféle technikát alkalmazva.

A selyemfestés ősi művészeti forma, amelynek gyökerei évszázados múltra tekintenek vissza; napjainkban is misztikumot és vonzerőt hordoz. Csurák Erzsébet munkája ennek a technikának az evolúcióját szemlélteti, ötvözve a hagyományos módszereket saját innovatív szemléletével lélegzetelállító kompozíciókat alkotva, amelyek kitörölhetetlen benyomást keltenek. A képzőművész leginkább a gutta technikát kedveli, amely amellett, hogy a formákat és a színeket elválasztja, kiemelő és rezerváló szereppel is bír – ismertette Kacsuk Péter.

Művészi útja a folyamatos felfedezés, a növekedés és a rendíthetetlen szenvedély jegyében jár. Elhivatottságával életet lehel a selyemvászonba, és egy olyan birodalmat szül, ahol az álmok, az érzelmek és a természet csodái összefolynak. „Ma este Csurák Erzsébet figyelemre méltó tehetségét ünnepeljük és tisztelgünk a selyemfestészet világában végzett munkája előtt. Szerencsések vagyunk, hogy tanúi lehetünk művészi törekvéseinek, egy olyan birodalomba kerülve, ahol a színek énekelnek, a textúrák suttognak és a történetek kibontakoznak” – e szavakkal nyitotta meg a győri kiállítást a műgyűjtő.

A megnyitót Bélyei Adél hárfaművész játéka kísérte.

A kiállítás augusztus 20-ig tekinthető meg, mindennap 10 és 18 óra között. Július 22-én 16 órakor az alkotó tart tárlatvezetést, amelyre szeretettel várják az érdeklődőket.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Horváth Gábor/Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria