Programsorozat indul Pilinszky János születésének centenáriuma alkalmából

Kultúra – 2021. január 27., szerda | 16:10

Egész éven át tartó programsorozat kezdődik január végén Pilinszky János születésének századik évfordulója alkalmából Pilinszky 100 fogalom/centenáriumi szószedet címmel – közölték a szervezők az MTI-vel január 21-én.

A programsorozat videós tartalmakkal, beszélgetésekkel, közösségi és online együttlétekkel hívja fel a figyelmet a szerző sokrétű életművére. A kezdeményezés célja új megvilágításba helyezni és a fiatalabb generációkat megszólítva szélesebb körben is megismertetni Pilinszky János költészetét.

A kéthetente jelentkező alkalmakon neves írók, irodalomtörténészek, színművészek, zenészek és más alkotók öt-öt, Pilinszky életművében kulcsfontosságú fogalom, szó vagy gondolat mentén mutatják be egy-egy vers, téma, kötet vagy éppen barátság hátterét, jelenkori értelmezését. Az év végére így száz olyan fogalom gyűlik majd össze, amely egyfajta sűrített centenáriumi szószedetként Pilinszkyhez köthető.

A beszélgetéseket olyan videók is kiegészítik, amelyekben a költő életútját meghatározó helyszíneket (Velem, Róma, Budapest) és történeteket, irodalmi műveket mutatnak be. Emellett kvízekkel, irodalmi pályázatokkal és rendhagyó irodalomórákkal készülnek a diákok részére.

Az első beszélgetés január 28-án, csütörtökön este 7 órakor kezdődik, a meghívott Fűzfa Balázs irodalomtörténész, egyetemi docens. 

A beszélgetés ingyenesen követhető a Facebookon. A Facebook-esemény ITT található.

A programsorozat a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), a Petőfi Irodalmi Ügynökség (PIÜ) és Juhász Anna szervezésében jön létre.

Forrás: MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria