Tabuk nélkül emlékeznek a hercegprímásra februárban a zalaegerszegi Mindszentyneumban

Kultúra – 2024. január 29., hétfő | 14:39

A zalaegerszegi Mindszentyneum látogatóközpont februárban Mindszenty József koncepciós perének 75. évfordulójáról rendhagyó vitaesttel, a kommunizmus áldozatainak emléknapjáról pedig szubjektív tárlatvezetéssel, filmvetítéssel, közös mécsesgyújtással emlékezik meg.

„Ma reggel ez az imádság jött az ajkamra: »Uram, adj békét ezekben a napokban!« Nem a közeli vagy távol-jövőben, hanem érdekes, ez az ősi imádság azt mondja: ezekben a napokban. Ezt a békét kértem az én Egyházamnak, amelynek szeretetét elhoztam ide is” – hangzik el a látogatóközpont állandó Mindszenty-kiállításán nap mint nap Mindszenty Józseftől ez „az utolsó szó jogán” mondott beszédének részlete.

75 évvel ezelőtt zajlott Mindszenty József bíboros koncepciós pere. 1949. február 8-án a kommunista párt vezérelte népbíróság bűnösnek találta, és életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte „hazaárulás, államellenes összeesküvés és valutaüzérkedés” hamis vádjaival.

Ebből az alkalomból Mindszenty (i)gazsága címmel egy rendhagyó és tabuk nélküli vitaestre hívnak minden érdeklődőt a Mindszentyneumba, február 7-én, szerdán 17 órától.

Szeretné megosztani felmenői történetét Pehm Józsefről? Kíváncsi arra, hogy amiket hallott, mennyiben felelnek meg az igazságnak? Szeretne választ kapni a kérdéseire: milyen hibái, gyengéi, túlzásai voltak Mindszenty Józsefnek? Miért tartják őt sokan nemzeti hősnek, és miért szeretnék őt a katolikusok boldoggá avatni? A szervezők január 31-ig várnak minden, szabadon feltehető kérdést a rendezveny@mindszentyneum.hu e-mail-címre. A kiállítások főkurátorai, Soós Viktor Attila egyháztörténész és Kovács Gergely, a szenttéavatási ügy magyar felelőse válaszolnak a vitaesten és segítenek közelebb kerülni Mindszenty József személyiségéhez objektív és szubjektív szempontból egyaránt. A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Február 23-án, pénteken 18 órakor „Az igazat mond, ne csak a valódit” címmel szubjektív tárlatvezetést tart Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész a (F)Egyház kiállításban. A tárlatvezetésen való részvétel díja: 2500 Ft/ fő.

Február 25-én, vasárnap a Mindszentyneum állandó kiállításai – a Mindszenty József életútját és a kommunista diktatúra alatti egyházüldözést bemutató tárlatok – ingyenesen megtekinthetők, a nap folyamán több alkalommal tárlatvezetés is indul.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Illusztráció: Mindszentyneum

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria