Tárlatvezető applikáció segíti a zarándokokat Mátraverebély-Szentkúton

Kultúra – 2022. június 14., kedd | 10:33

Új generációs, digitális tárlatvezető applikációt fejlesztettek tavasszal Mátraverebély-Szentkúton, hogy a látogatók önállóan is bejárhassák a kegyhely teljes területét, ugyanakkor teljes körű információt kapjanak műemlékeiről, a bazilikáról, a csodatévő Szűzanyáról, a szintén csodáiról híres forrásvízről, a remetebarlangokról és a számtalan látnivalóról a Nógrád megyei ferences zarándokhelyen.

A fejlesztés a nemzeti kegyhelyen az egyre nagyobb számban érkező zarándokok igényeire reagálva történt. Az új tárlatvezető applikáció a Locbee, azaz egy GPS-alapú rendszer használatával működik, ezáltal a kegyhelyhez kapcsolódó információk mindig automatikusan megjelennek a megfelelő helyen, miközben a felhasználónak semmilyen adatát nem szükséges ehhez megadnia.

A tárlatvezető alkalmazás Android és iOS operációs rendszert használó okostelefonokra egyaránt telepíthető, amelyek Bluetooth 4.0 technológiával működnek, így a funkció segítségével több mint háromszáz méter hatótávolságban is használhatjuk az applikációt, akár offline módban is.

Wifihálózatra mindössze a letöltéshez lehet szükségünk: a látogatók érkezéskor a kegyhely recepciójánál és éttermében ingyenesen telepíthetik az alkalmazást, amely a megnyitást követően tulajdonképpen digitális idegenvezetőként viszi végig a látogatót az előre meghatározott útvonalon, így a magányra vágyók is önállóan, mégis minden vonatkozó kultúr- és művelődéstörténeti információ birtokában járhatják végig Mátraverebély-Szentkút látnivalóit és helyszíneit a remetebarlangoktól a bazilikáig.

Az applikáció segítségével hanganyagok, olvasnivalók, fényképek, térképek állnak a felhasználó rendelkezésére, és számos érdekesség derül ki a kegyhely műemlékeiről, a búcsúkról, a ferences atyák mindennapjairól is.

Az alkalmazásba kincskereső játék is került, sőt a helyszínekhez kapcsolódó kvízkérdésekre és véleményfelmérő kérdőívekre is válaszolhat a látogató. Legvégül pedig a kihelyezett QR-kódokat leolvasva számos multimédiás tartalom és hanganyag érhető el.

További részletek a letöltés lehetőségeiről ITT.

Forrás: Mátraverebély-Szentkút nemzeti Kegyhely

Fotó: Google Play

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria