Tények és fikció A két pápa című filmben

Kultúra – 2020. január 15., szerda | 18:01

A két pápa bemutatása óta még nagyobb érdeklődéssel fordultak az emberek XVI. Benedek és Ferenc pápa kapcsolatának vélt vagy valós részletei felé. Az amerikai jezsuiták hetilapjában, az Americában Joseph McAuley összeállítást közölt a film valós és kitalált részeiről, melyet Bodó Márta fordításában mi is közreadunk.

A 2005-ös konklávén valóban sok szavazatot kapott Bergoglio bíboros?

Igen, a harmadik fordulóban Jorge Bergoglio argentin bíboros volt Ratzinger bíboros után a második, 40 szavazattal. Mivel a megválasztáshoz szükséges 77 szavazatból Ratzinger bíborosnak csak öt hiányzott, Bergoglio arra biztatott mindenkit, a leendő Benedek pápát támogassák.

Találkozott-e Bergoglio érsek Benedek pápával az előbbi visszavonulását megvitatni, ahogyan azt a filmben láthatjuk?

Nem. Ez egy filmbeli fikció csupán. Valójában a 75. életéve közeledtével minden püspöknek be kell nyújtania a lemondását, amit a pápa vagy azonnal elfogad, vagy később, esetleg felkéri, hogy töltse még be a hivatalát egy ideig. Bergoglio bíboros tervezte a visszavonulása utáni életét, kiválasztott egy egyszerű lakást Buenos Airesnek abban a negyedében, ahol felnőtt, majd érsekként szolgálatot teljesített. Egyébként valószínűleg az egyes országok püspöki karainak ad limina látogatásakor találkoztak egymással.

Valóban szereti Benedek pápa a narancs ízesítésű Fantát?

Igen, gyakran iszik egy pohár Fantát zongorázás közben. Ennek a ténynek lehet ahhoz köze, hogy ez az üdítőital eredetileg Németországban készült, később a Coca-Cola vállalat megvásárolta, de amikor megtudták, hogy a pápa kedveli, azt ígérték, több ládányival küldenek neki, hogy sose fogyjon ki a háztartásából. XVI. Benedek állítólag naponta legalább négy dobozzal fogyasztott belőle.

XVI. Benedek pápa valóban nézi a Rex felügyelőcímű sorozatot?

Nem tudjuk. Ami őt kikapcsolja és felüdíti, az a zongorázás és a teológia. A Time magazin szerint az este nyolc órakor kezdődő hírműsort szokta megnézni, ezenkívül a klasszikus Don Camillo-filmeket is kedveli, melyek Giovanni Guareschi könyvsorozata alapján készültek. A Rex felügyelős „utalás” (a nyomozókutyával a főszerepben) valószínűleg tréfás célzás Ratzinger bíboros korábbi hivatalára a Hittani Kongregáció élén, amikor „Isten rottweilerének” nevezték a tiszta, hithű tanítás őreként betöltött szerepe miatt.

Mennyire valósághű Ferenc pápa szerepének bemutatása az argentin „piszkos háború” idején?

Ezek a jelenetek nagyrészt a valóságon alapulnak. Akkoriban Jorge Bergoglio a harmincas éveiben járt, és később is eszement dolognak nevezte, hogy őt akkor a jezsuiták argentin provinciájának élére nevezték ki. Jálics Ferenc és Orlando Yorio esete valós, 1976-ban elrabolták és hónapokig fogva tartották őket. Az Associated Press hírügynökség szerint „Bergoglio megmondta a két papnak, hogy adják fel a nyomornegyedbeli munkájukat a saját biztonságuk érdekében, de ők ezt visszautasították”. Később Yorio, aki ma már nem él, azzal vádolta Bergogliót, hogy kiszolgáltatta őket azáltal, hogy nem támogatta nyíltan a munkájukat. Jálics Ferenccel, aki jelenleg a kilencvenes éveiben jár és Magyarországon él, Bergoglio bíboros kibékült, és valóban mutattak be együtt szentmisét, ahogy az a filmben látható.

Volt-e Córdobában „száműzetésben” Ferenc pápa?

Igen, provinciálisi időszakát követően éveket töltött Córdobában, szemlélődve, pasztorális munkával, tanított és gyóntatott. Itt tanulta meg, mit jelent egyszerűen élni – ezt folytatta érsekként és pápaként is. Szinte „feltámadás”-számba ment, amikor Antonio Quarracino Buenos Aires-i érsek mellé utódlási joggal felruházott segédpüspöknek nevezték ki.

Valóban elárulta a komornyikja XVI. Benedeket?

Igen. Paolo Gabriele, akinek a pápa megbocsátott, 18 hónapos börtönbüntetést is kapott 2012-ben, mert személyes iratokat lopott a pápa irodájából, és azokat átadta egy olasz újságírónak – ez a kiszivárogtatás a VatiLeaks botrányként vált ismertté.

Ferenc pápa ellenezte Benedek pápa lemondását?

Ez a filmbeli jelenet a valós tények dramatizálása, ilyen konzultáció a valóságban sose történt. Nem is valószínű, hogy a pápa a világ másik részén élő bíborossal tanácskozna egy ilyen horderejű kérdésben, nem pedig egy kuriális bíborossal vagy egy bennfentessel! A filmben viszont hatásos jelenetet lehetett rendezni a kétféle világlátás összecsapásából, az egyházra vonatkozó elképzelések különbözőségéről – mindehhez remek háttérként szolgált a pápai nyári rezidencia kertje és a Sixtus-kápolna.

Ferenc pápa és Benedek együtt nézték meg a 2014-es foci-vb döntőjét, a Németország–Argentína mérkőzést?

Nem valószínű. Benedekről nem ismert, hogy bármilyen sport iránt lelkesedne, ezért kérdéses, hogy időt töltene azzal, hogy sporteseményeket nézzen a tévében. A döntőt végigszurkoló „két pápa” zárójelenete azonban meglehetősen vicces volt, és még viccesebbé tette a focit nemigen ismerő Benedek reakciója a szabálytalankodásokra.

Forrás: America Magazine/Romkat.ro

Fotó: IMDb.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria