Testet adott a krisztusi szeretetnek – Szoborkiállítás nyílt a Szegedi Dóm Látogatóközpontban

Kultúra – 2024. február 8., csütörtök | 14:29

Nagy Kovács Mária szobrászművész (1910–2005) alkotásaiból nyílt kiállítás A keresztény szellemiség szobrásza címmel a Szegedi Dóm Látogatóközpontban február 6-án, kedden. A tárlat alcíme – Bronzban, majolikában és terrakottában – kifejezi a válogatás sokszínűségét.

A megnyitón Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök köszöntötte a megjelenteket.

Azt szokták mondani, hogy az igazi művészek műveikben élnek tovább. Meggyőződésünk, hogy ő nem csak alkotásaiban él tovább, hanem élvezi örökké annak a szellemi-lelki kisugárzását, akinek harmóniáját, szépségét ő maga is próbálta tükrözni műveiben – méltatta a szobrásznőt a püspök.

A kiállítást Keserű Katalin művészettörténész nyitotta meg. Elmondta, Nagy Kovács Máriát már fiatalkorában, mindössze 19 évesen foglalkoztatta az egyházművészet. Kő-, bronz- és kerámiaszobrai megtalálhatók Budapesten a terézvárosi és a városmajori plébániatemplomban, valamint vidéken a szeged-felsővárosi és a battonyai templomban is. A művészettörténész beszédében rámutatott arra, hogy milyen intenzíven sugárzik az alkotó műveiből az irgalom, a könyörület és a szeretet, amelyek Ferenc pápa szavai nyomán a keresztény kultúra létének feltételei és jelei.

Az 1910-ben született, magas kort megélt szobrászművész megért egy forradalmat, egy szabadságharcot, két világháborút, három rendszerváltást, és végül még műtermének beomlását és művei gyakorlatilag porrá válását is. Mégis munkássága a szeretet jegyében telt. Ez az egyetlen, ami át tudja emelni az embert a viszontagságokon – mondta a művészettörténész.

Fotó: Török János

Forrás: Szeged-Csanádi Egyházmegyedelmagyar.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria