Új tudományos eredményeket tettek közzé az Árpád-ház fejlődéstörténetével kapcsolatban

Kultúra – 2020. július 11., szombat | 17:04

A European Journal of Human Genetics nemzetközi tudományos lapban publikáció jelent meg Az Árpád-ház filogenetikai eredetének meghatározása III. Béla Y-kromoszómás szekvenciájának elemzése alapján címmel. Ezzel kapcsolatban július 10-én sajtótájékoztatót tartottak Budapesten, ahol Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere ismertette az új tudományos eredményeket.

Baktria területéről (az ókori Belső-Ázsia történelmi régiója volt a mai Afganisztán, Üzbegisztán és Tádzsikisztán határvidékén) lassú népmozgás indult el nyugati és északi irányba, majd kétezer évvel ezelőtt már az Árpádok családja és rokonaik az Uráltól délre és nyugatra helyezkedtek el. A miniszter nagyon valószínűnek nevezte, hogy a dinasztia és a kísérőnépek innen folytatták az útjukat.

Ezek a kutatási eredmények számos további kérdést vetnek fel – fogalmazott Kásler Miklós, és megjegyezte: ezekkel az eredményekkel lehet vitatkozni, de csak érvekkel és tényekkel, azonban nem lehet őket megkerülni.

A kutatásban többek között a publikációt jegyző Nagy Péter orvos humángenetikus, a Praxis Genomics LLC igazgatója, Szentirmay Zoltán patológus, az Országos Onkológiai Intézet Daganatpatológiai Centrumának korábbi vezetője, Neparáczki Endre, a Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatóközpontjának vezetője és Melegh Béla, a Pécsi Tudományegyetem Orvosi Genetikai Intézetének professzora is részt vett.

Kásler Miklós a vizsgálatok módszertanáról szólva elmondta: sikerült meghatározni az Árpádokra jellemző DNS-szakaszt abban a mintában, melyet abból a csontvázból vettek, amit III. Béla földi maradványaiként határoztak meg. Mások mellett sikerült beazonosítani II. (Vak) Béla csontvázát is a Mátyás-templom altemplomában lévő szarkofágokban eltemetett maradványok között. A miniszter köszönetét fejezte ki Erdő Péter bíboros- prímásnak, aki engedélyezte a kutatáshoz szükséges mintavételt és a vizsgálatok elvégzését.

A miniszter elmondta, az Árpádok DNS-ét alcsoportokra bontották, aminek eredményeképpen „térben és időben is el tudták helyezni” a dinasztiát. A vizsgálatok alapján a dinasztia az ókori Baktria, a mai Afganisztán északi területén alakult ki 4500 évvel ezelőtt.

A dinasztia vizsgálata mellett legalább ennyire fontos kutatási iránynak nevezte Kásler Miklós a populációgenetika-vizsgálatokat. – A témában Neparáczki Endre olyan megállapításokat tett, amelyek döntő mértékben befolyásolják a magyarság eredetének kérdését – hangsúlyozta a miniszter, arra is kitérve, hogy a tizenegy tudományos igazgatósággal működő Magyarságkutató Intézet összegyűjtötte mindazt, ami a magyar eredettel kapcsolatos. Tevékenységüket méltatva Kásler Miklós azzal zárta ismertetőjét, hogy az intézet „rendkívül magas tudományos színvonalon, mindenféle prekoncepció nélkül, csak a tudományos eredményekre alapozva, korrekt véleményeket, elképzeléseket fogalmaz meg”.

Forrás: MTI

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria