Új utak a lelki békéért – Keresztény zarándoklatokat szervez a Via Sacra iroda

Kultúra – 2017. december 1., péntek | 16:38

Keresztény zarándokutakra szakosodott zarándok utazási iroda nyílt. A Via Sacra célja, hogy megújítsa, felfrissítse és visszavezesse a zarándoklatokat a hagyományos gyökerekhez. Új utakra hívja a lelki feltöltődésre vágyó, Istent kereső zarándokokat.

A Via Sacra felkészült lelkivezetőkkel, szakértő zarándok-idegenvezetőkkel olyan zarándoklatokat szervez, amelyek során a hétköznapokból kivonulva a szent úton, vagyis a via sacrán járva szent helyekre érkezhetnek a zarándokok. Az iroda alapítói – Budai Erzsébet és Budai András – azt vallják, hogy a mai értékvesztő korban szükség van kapaszkodóra, mely megtart és a jó irányba vezet.

„Az iroda jelmondata: Kelj útra a békédért. Mindannyian ezt keressük és ezt tesszük. Útra kelünk, hogy a felszínes és kiüresedő kapcsolatok helyett valódi társakra leljünk, mély emberi kapcsolatainknak pedig frissítő lelki táplálékot találjunk” – mondja az iroda vezetője, Budai András. Ez a keresés a keresztény embereknek a zarándoklat, mely bár ősi vallási hagyomány, mégis az idők jeleire reagálva részben megújul. A Via Sacra olyan helyszínekre is szervez a jövőben utakat, ahova Magyarországról csak ritkán vagy egyáltalán nem indultak zarándokcsoportok. Emellett a jól ismert, szeretett és tisztelt kegyhelyekre, zarándokhelyekre vezető utakat felfrissített lelki tartalommal töltik meg tapasztalt lelkivezetőik és felkészült, keresztény zarándoklatokra szakosodott zarándok-idegenvezetők közreműködésével, valamint színvonalas szállások és megbízható közlekedési eszközök igénybevételével.

„Zarándokként és zarándoklatszervezőként szerzett több évtizedes tapasztalatunk alapján tudjuk, ahhoz, hogy lelkünk megnyugodhasson és az Isten felé vezető útra figyelhessen, biztonságra van szükségünk. Ezt a biztonságos hátteret teremti meg az iroda” – részletezi a Via Sacra ügyvezetője, Budai Erzsébet.

Az iroda alapítói – anya és fia – számára a zarándoklatszervezés hosszú évek óta hivatás. A zarándokok kísérése és segítése számukra nem munka, sokkal inkább szolgálat, ezért tevékenységük célja nem az anyagi haszonszerzés. A Via Sacra bevételének azon részét, mely a működési és fejlesztési költségek felett megmarad, jótékony célra fordítják.

A Via Sacra szent útjai elsősorban a Szentföldre, Mária-szentélyekbe, Rómába és a Vatikánba, hazai kegyhelyekre, valamint több európai szent életének legfontosabb állomásaira vezetnek. 2018-ban kiemelt figyelmet kap a jelenések 160. évfordulója alkalmából a franciaországi Lourdes szentélye, valamint Szent Pio atya halálának 50. évfordulója alkalmából San Giovanni Rotondo.

Az iroda segítséget kíván nyújtani azoknak a zarándokcsoportoknak is, akik a saját maguk által összeállított lelkiprogramot biztonságos körülmények között szeretnék megélni; emellett olyan természetjáró utazásokat is kínál, melyek túlmutatnak a hétköznapi kiránduláson és kikapcsolódáson, az Istennel a teremtett világban való találkozásra hívnak.

Forrás és fotó: Via Sacra

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria