Újra kiadják a Máltai Szeretetszolgálat szenvedélybeteg szülők gyermekeit segítő köteteit

Kultúra – 2020. november 9., hétfő | 13:55

Újabb kiadása jelenik meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szenvedélybeteg szülők gyermekeit segítő köteteinek. A Fogadó Pszichoszociális Szolgálat gondozásában megjelent Apa, anya, pia könyv, valamint a Bolyhos és a Lurkó című füzetek az újranyomás után már könyvesboltokban és online könyváruházakban is kaphatók lesznek.

Változatlan tartalommal új kiadása jelenik meg a szenvedélybeteg szülők kiskorú, illetve felnőtt gyermekeit segítő kiadványoknak, miután alig másfél év alatt elfogyott 2500 darab a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szenvedélybetegeket és hozzátartozóikat segítő Fogadó szolgálata által gondozott három könyv első kiadásából.

Waltraut Barnowski-Geiser Apa, anya, pia című könyve az ilyen betegséggel küzdők már felnőtt gyermekei számára ajánlott önsegítő és terápiás kiadvány. Hanna Grubhofer Bolyhos című mesefüzete, valamint Sucht Schweiz Lurkó című mesekönyve a kisgyermekeknek és a velük foglalkozó szakembereknek segíthet a függőség témájának feldolgozásában. A kiadványok eddig elsősorban a Fogadó intézményeiben személyesen voltak elérhetőek, az új kiadás már könyvesboltokban és online könyváruházakban is megvásárolható lesz. Az Apa, anya, pia című könyv már előrendelhető a Libri oldalán.

*

Apa, anya, pia (Írta: Waltraut Barnowski-Geiser, fordította: Sólyom László)

Magyarországon hozzávetőlegesen négyszázezer gyermek él olyan családban, melyben egyik vagy mindkét szülő alkoholbeteg vagy más szenvedélytől függ. A hiánypótló önsegítő könyv a szenvedélybeteg szülők felnőtt gyermekeinek sebeiről és erősségeiről, az öngyógyítás lehetőségeiről szól. Segít az érintetteknek saját gyermekkorukra visszatekintve megtalálni az utat egy elégedettebb élet felé. Reményt ad a változásra, a személyes boldogság megteremtésére. A függőségről szóló egyéni, hiteles beszámolók mellett egy játékos teszt és egy felépülési program ad támogatást az önsegítéshez.

Waltraut Barnowski-Geiser Németországban élő zeneterapeuta és pszichoterápiás természetgyógyász sok éve dolgozik a családi szenvedélybetegség problémáinak területén. Tanárként és terapeutaként iskolákban, főiskolákon és a terapeuták képzésében tevékenykedik, valamint magánpraxist folytat.

*

Bolyhos (Írta: Hanna Grubhofer, illusztrálta: Bärbl Weingartshofer; fordította: Frankó András)

A kötet bátorságot és önbizalmat adhat azoknak a gyerekeknek, akik szenvedélybeteg szülő mellett nőnek fel. A történet szerint Bolyhos édesapja ugyanis alkoholbeteg. Az az eset, amit megismerhetünk ennek a szeretnivaló mesefigurának a segítségével, sajnos nem egyedi: Magyarországon napjainkban is nagyon sok gyermek nő fel olyan családban, melyben egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg. A gyerekek Bolyhos történetén keresztül megtapasztalhatják, hogy nincsenek egyedül, beszélhetnek a problémáikról, kérhetnek és kaphatnak segítséget. A mese segítséget nyújthat azoknak a felnőtteknek, szakembereknek is, akik szeretnének utat találni ezekhez a gyerekekhez, hogy a szenvedélybetegség tabuit fel tudják oldani.

*

Lurkó (Írta: Sucht Schweiz, illusztrálta: Gaelle Pecoraro; fordította: Frankó András)

Lurkó egy vidám és kedves kiskutya, aki nagyon szereti Palkót, a gazdáját, és szeretné, ha az életük visszatérne a régi kerékvágásba, és Palkó alkoholproblémái megszűnnének. Lurkó történetében nagyon sokféle érzelemmel találkozhatunk: boldogsággal, félelemmel, bizonytalansággal és reménnyel – ezen az érzelmi hullámvasúton ülnek azok a gyerekek is, akik szenvedélybeteg szülők mellett nőnek fel. Az ő számukra kínál segítséget ez a könyv, hogy felismerhessék, a problémáikról lehet beszélni, kérhetnek és kaphatnak segítséget. A mesekönyv kiegészítése a www.lurko.kimondhato.hu honlap, ahol további négy történet, valamint egy pedagógiai segédlet található a mesét felolvasó felnőttek számára.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria