Vetési püspök címerrajzával ékesített oklevél – Érsekségi ékességek (68.)

Kultúra – 2023. január 1., vasárnap | 15:02

A Veszprémi Főegyházmegye kiemelt feladatának tekinti a hitből fakadó kultúra és a kulturális értékek gondozását, ezek méltó bemutatását, ezért Érsekségi ékességek címmel sorozatban ismerteti őket honlapján. Ezúttal Vetési Albert püspök 1476-ban kelt adománylevelét ismerhetjük meg.

Vetési Albert veszprémi püspök (1458-1486) a veszprémi székesegyház Szent György-kápolnájában általa alapított Krisztus Teste-, Szent Albert-, Lőrinc, Sebestyén és Januarius vértanúk-oltár számára 1476. január 9-én több jobbágytelket, réteket és szőlőket adományozott.

Az oklevél az adományozás tényén túl más szempontból és érdeklődésre tarthat számot. Az oklevél szövege ugyanis pontosan meghatározza a Szent György-kápolna és a székesegyház térbeli viszonyát. A kápolna eszerint egybe volt építve a székesegyházzal, és annak északi oldalához csatlakozott. Az át-, illetve hozzáépítés minden bizonnyal egy 14. század végi tűzvészben megrongálódott székesegyház korabeli felújítása, illetve Vetési püspök idején történt építkezések eredménye volt; így a korábban két különálló épület a 15. század végén már egyetlen tömböt alkotott.

Szerepel az oklevélen Vetési Albert püspök saját kezű aláírása is. Nyilvánvaló, hogy az oklevelek szövegét az erre hivatott püspöki kancellária valamelyik tagja rótta fáradtsággal a pergamenre, s nem a főpásztor. Éppen ezért a püspök aláírásával ellátott oklevél Vetési különös gondoskodását és figyelmét mutatja a széktemplomában található, általa alapított és többek között névadó szentje tiszteletére állított oltár iránt.

Az adományokon túl kikötötte továbbá a püspök azt is, hogy az oltár igazgatóját a székeskáptalan saját kebeléből jelölje ki, és olyan kanonok legyen, aki dicséretre alkalmas életet él, becsületes és erkölcsileg feddhetetlen. Fenntartotta ugyanakkor a jogot magának és püspök utódainak, hogy a testület által bemutatott személy javadalomba iktatása csak a beleegyezésével történhessen meg.

Az oklevél leginkább szembetűnő dísze a szöveg baloldalán látható Vetési-címer és az aranyozott iniciálé. A 9,5 x 10,5 centiméter nagyságú négyszögben Vetési püspök díszes reneszánsz címerrajza látható: világoskék kerettel szegett piros, cirádákkal ékes négyzetben sötétkék címerpajzs, benne a kiterjesztett szárnyú arany sas. A címerpajzs felett arannyal szegélyezett főpapi süveg helyezkedik el. A címerkép a szöveg margóján látható; magának az oklevélnek a szövege a címerpajzs kékjével és a sas aranyozásával ékesített a betűvel kezdődik, a püspök nevének – Albertus – első betűjével.

Vetési Albert Hunyadi Mátyás kedvelt diplomatája volt, többször megfordult a budai királyi udvarban – nem mellesleg háza is volt a városban –, így alkalma lehetett a Corvina könyvtár műhelyének mestereit alkalmazni saját kancelláriáján: ennek egyik máig fennmaradt példája az oklevélen látható díszes címerrajz és iniciálé.

Forrás: Veszprémi Főegyházmegye

Fotó: Veszprémi Főegyházmegyei Könyvtár és Levéltár 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria