A közösség támogató ereje – Átadták a felújított Teleki és Gyöngyössy termet Pannonhalmán

Megszentelt élet – 2024. április 18., csütörtök | 18:47

Több mint 130 nagylelkű adományozónak köszönhetően újulhattak meg a Pannonhalmi Bencés Gimnázium emblematikus terei: a Teleki és az abból később leválasztott Gyöngyössy terem. A megújított tereket a támogatók, a diákok és a pedagógusok jelenlétében adták át április 12-én.

Az átadóünnepségen Juhász-Laczik Albin OSB, az iskola igazgatója fejezte ki köszönetét a pannonhalmi szerzetesközösség, a gimnázium és a diákok nevében az adományozóknak, akik a helyreállítás teljes költségének mintegy felét ajánlották fel; az összefogás eredményeként 7,5 millió forint gyűlt össze. Enélkül csak jóval szerényebb felújításra lett volna lehetősége az iskolának. Így viszont úgy újulhattak meg a termek, hogy azok a modern oktatás minden feltételének megfelelnek.

A termek egyebek mellett olyan speciális hangszigetelő burkolatot kaptak, amelyeknek köszönhetően teljesen visszhangmentesek lettek. A Teleki terem egy mobil fallal kettéosztható, azaz lehetőség van rá, hogy egyes tantárgyakat – például az idegen nyelveket – csoportbontásban taníthassák a pedagógusok. A Gyöngyössy terem, amely eredetileg diákmoziként funkcionált, a jövőben is alkalmas lesz kisebb vetítések megtartására. Ehhez pedig már korszerű hangtechnika és vetítő is társul.

Ezt az ünnepségen részt vevők is megtapasztalhatták. Az átadón bemutatták azt az 1942–43-as, azaz több mint 80 éves Agfa 8-as filmre készült családi filmfelvételt, amely a gimnázium építését örökíti meg. Az egyedülálló felvételt a 2012-ben elhunyt egykori pannonhalmi diák, Vízkelety Imre özvegye adta az iskolának. Vízkelety Imre 1947-ben végzett osztálya volt az első, amely a jelenlegi épületbe járt.

A Teleki terem az elmúlt évtizedekben számos közösségi alkalomnak adott helyet. Ide tették a diákotthon első televíziókészülékét, itt gyűltek össze a diákok, hogy végigizgulják a rádióközvetítést a legendás, 6:3-as angol–magyar mérkőzésről, és ebben a teremben tartottak először „öregek napját” a szociális otthonban élő idős szerzeteseknek. A helyiségek a jövőben pedig már nem csak Teleki Pál egykori miniszterelnök és Gyöngyössy Imre pannonhalmi öregdiák, filmrendező nevét őrzik, hanem az adományozókét is, a falakon elhelyezett emléktáblákon.

A gimnázium hálás minden támogatónak, akik adományukkal hozzájárultak ahhoz, hogy a jövő generációi számára is megőrizhessék ezeket az emblematikus tereket. Az iskola pedig már a következő terveket szövi. Szeretnék ugyanis a mosdók felújításával folytatni nem csak a korszerűsítést, de a közösségi összefogást is.

Forrás: Pannonhalmi Főapátság 

Fotó: Rákóczy Ádám/Kisalföld; Pannonhalmi Bencés Gimnázium

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria