Remélni minden időben – Alois testvér üzenete a 2021-es évre

Megszentelt élet – 2021. január 12., kedd | 9:00

A Taizéi közösség 2020. december végén tette közzé priorja, Alois testvér üzenetét.

Az emberiség olyan nők és férfiak sokasága miatt halad előre, akik még ezekben a zűrzavaros és bizonytalan időkben is odaadják önmagukat, nem számolva, mibe kerül.

Az elmúlt hónapokban számos fiatal osztotta meg velünk a jövővel kapcsolatos aggodalmait: Milyen remény vezethet minket, és melyek a megbízható támaszok, amikor minden olyan bizonytalan? Még mélyebben: milyen célért érdemes élnünk? Más hangok pedig ezeket mondják: Álljunk ellen a kiábrándulásnak, figyeljünk a remény jeleire!

A világjárvány által meghatározott jelenlegi helyzetben a világ számos részén a szegénység terjedését látjuk. Bátor politikai döntések szükségesek, de a szolidaritás és a társadalmi szintű barátság, amelyekre mindannyian vállalkozhatunk, ugyanilyen fontosak. Sokan készen állnak mások szolgálatára. Nagylelkűségük arra emlékeztet minket, hogy a kölcsönös segítségnyújtás utat nyit a jövőbe.

Milyen sok fiatal fekteti energiáit közös otthonunk, a bolygónk megmentésébe! Számtalan kezdeményezést látunk, amelyek – ha nem is adnak meg minden választ a klímavészhelyzetre – lehetővé teszik, hogy életmódunkkal jobban tiszteljük környezetünket. A hívők számára a Föld Isten adománya, amit azért bízott ránk, hogy gondját viseljük.

Az emberek egyre jobban tudatában vannak az – olykor a múltból ránk maradt – igazságtalan rendszereknek. A hatalom pedig sajnos nem mindig a közjót szolgálja. Ezen visszaéléseket látva a frusztráció és a harag érthető reakciók. Kinek lesz meg a bátorsága, hogy a társadalmunkban jelen lévő megosztottságon túllépve az igazság és a béke munkálója legyen?

Alois testvér teljes üzenetét ITT olvashatják.

Válaszként a 2021-es évre szóló üzenetre a 15 és 35 év közötti fiatalokat arra hívják, hogy küldjenek konkrét példákat:

Melyek azok a kezdeményezések; kik azok az emberek, akik a remény jelei számomra?

A következő hónapokban a beküldött válaszokat publikálják. E-mail-cím: solidarity@taize.fr

Forrás: Taize.fr

Fotó: Merényi Zita (archív)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

2016., Riga