Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárka magyarországi látogatásának programja

Megszentelt élet – 2023. szeptember 4., hétfő | 14:45

A Pannonhalmi Főapátság és a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus – Magyarországi Orthodox Exarchátus szeptember 4-én kiadott közleményét olvashatják az alábbiakban.

2023. szeptember 20–25. között a Pannonhalmi Főapátság meghívására hatnapos látogatásra Magyarországra érkezik Őszentsége I. Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárka. Az ortodox egyházak közötti tiszteletbeli elsőséget élvező főpap látogatása történelmi jelentőséggel bír. A pátriárka hat napig tartózkodik hazánkban, ortodox egyházi vezetőként látogatásának középpontjában kifejezetten az ökumenikus és vallásközi párbeszéd, illetve a béke építése áll.

A látogatás programja:
szeptember 20., szerda
15 óra: érkezés Budapestre, Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér
17 óra: érkezés Pannonhalmára (Pannonhalmi Főapátság, 9090 Pannonhalma, Várkerület 1.)

szeptember 21., csütörtök
magánprogram a Pannonhalmi Főapátságban

szeptember 22., péntek
10 óra: főelőadás a „Keresd a békét és járj utána!” nemzetközi ökumenikus konferencián (Pannonhalmi Bencés Gimnázium, Díszterem)
18.15: részvétel az ökumenikus vesperáson és beszéd (Pannonhalmi Főapátság, Szent Márton-bazilika)

Az ökumenikus pátriárka a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmával a Kossuth téren, 2021. szeptember 11-én (Fotó: Lambert Attila)

szeptember 23., szombat
10 óra: találkozás az Ausztriai Metropólia és a Magyarországi Orthodox Exarchátus klérusával
15.20: látogatás a bakonybéli bencés Szent Mauríciusz Monostorban Szent Gellért Bakonybélbe érkezésének 1000., a bencés monostor újraalapításának 25. évfordulóján (8427 Bakonybél, Szent Gellért tér 1.)
17 óra: részvétel a bakonybéli szerzetesközösség vesperásán (Bakonybél, Szent Mauríciusz és vértanútársai plébániatemplom)

szeptember 24., vasárnap
10 óra: Isteni Liturgia a pannonhalmi Szent Márton-bazilikában Őszentsége I. Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárka elnökletével
18.30: látogatás a budapesti ukrán közösségnél

szeptember 25., hétfő
10 óra: főelőadás a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által szervezett „Együtt a közös otthonért” ökumenikus és vallásközi teremtésvédelmi konferencián (Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campus Főépület, Széchenyi Díszterem – 1083 Budapest, Ludovika tér 2.)
12 óra: találkozás a magyar közélet képviselőivel
A délután folyamán hazautazás.

*

A részvétel a 2023. szeptember 22-i pannonhalmi ökumenikus konferencián, valamint a szeptember 25-i budapesti ökumenikus és vallásközi konferencián regisztrációhoz kötött.

A szeptember 24-i pannonhalmi Isteni Liturgián regisztráció nélkül lehet részt venni.

*

A magyarul Bertalannak is nevezett egyházfő 1991 óta áll az Egyetemes Patriarchátus élén mint az ortodox egyházak között tiszteletbeli elsőbbséget élvező pátriárka.

Az ökumenikus pátriárka a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Statio Orbis szentmiséjén a Hősök terén, 2021. szeptember 12-én. (Fotó: Vatican News)

I. Bartholomaiosz pátriárka legutóbb 2021 szeptemberében látogatott Magyarországra, amikor részt vett a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust lezáró szentmisén, az úgynevezett Statio Orbison is, amelyet Ferenc pápa mutatott be a Hősök terén. Ez volt az első alkalom, hogy Magyarországon egyszerre volt jelen a nyugati és a keleti egyház vezetője.

*

I. Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárka 1940. február 29-én született a Törökországhoz tartozó, de görögök lakta Imbrosz szigetén. 1991 óta az egyetemes trón betöltője. A középiskolát Isztambulban, az egykori Konstantinápolyban végezte el, majd teológiai diplomát és doktorátust szerzett. 1961 és 1963 között teljesítette kötelező katonai szolgálatát a török hadseregben. 1963. augusztus 13-án szentelték diakónussá. Posztgraduális tanulmányait 1963 és 1968 között a Pápai Gergely Egyetemen folytatta, ahol egyházjogi doktorátust szerzett, közben a svájci Bosseyi Ökumenikus Intézetben és a müncheni egyetemen is folytatott tanulmányokat. 1968-ban visszatért Törökországba, és a hálki teológiai akadémia rektorhelyettese lett. 1969. október 19-én szentelték pappá. 1972-ben Demetriosz pátriárka kinevezte a pátriárkai iroda igazgatójának. 1973. december 25-én szentelték püspökké az anatóliai Philadélphia címzetes metropolitájaként, majd 1990-ben khalkédóni metropolita lett. Demetriosz pátriárka halálát követően, 1991. október 22-én választották egyetemes pátriárkának.

Őszentsége I. Bartholomaiosz pátriárka többször járt már Magyarországon. 2000-ben a Szent István-bazilika előtt, az ünnepi szentmise keretében hirdette ki azt a bullát, amely szerint Szent István királyunkat a keleti egyházban is szentként tisztelik. Így a nagy egyházszakadás után közel ezer évvel az első magyar király személyében újabb közös szentje lett a katolikus és ortodox egyházaknak. 2014-ben hivatalos látogatásra hazánkba érkezett, hogy aláírják a Magyarországi Orthodox Exarchátust is érintő nemzetközi megállapodást az Egyetemes Patriarchátus és Magyarország között. 2017. augusztus 20-án a magyar kormány képviselői átadták a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus budapesti, Múzeum utcai épületének kulcsait Bartholomaiosz pátriárkának. 2021-ben elhelyezte a majdani Ortodox Keresztény Dialógus Központban létesülő templom alapkövét, és az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmával vendégként részt vett a Ferenc pápa által celebrált záró szentmisén is.

Az államalapítást megelőzően az ősi Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus már kapcsolatot ápolt a magyarsággal, elküldte Szent Hierotheosz püspököt a magyarokhoz a kereszténység terjesztésére. Ez a kapcsolat az államalapítást követően Szent István király munkája által tovább erősödött. Az évszázadok során az Ortodox Egyház nagymértékben járult hozzá Magyarország szellemi és anyagi gyarapodásához.

Pannonhalmi Főapátság,
Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus – Magyarországi Orthodox Exarchátus

2023. szeptember 4.

Forrás: Pannonhalmi Főapátság

Fotó: Pannonhalmi Főapátság (Bartholomaiosz pátriárka, Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát és Dejcsics Konrád, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója találkozója Isztambulban, 2023. június 3.)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Fotó: Vatican NewsFotó: Pannonhalmi FőapátságFotó: Lambert Attila/Magyar Kurír