Ideiglenesfogadalom-tételt ünnepeltek Szent Mór ünnepén a győri bencések

Megszentelt élet – 2021. október 26., kedd | 14:38

Október 25-én, Szent Mór ünnepén a győri Szent Mór Bencés Perjelségben két novícius, Fulgent és Rafael testvér három évre ideiglenes fogadalmat tettek. Az ünnepi alkalmon Sárai-Szabó Tamás Kelemen OSB perjel mondott beszédet.

Szent Benedek atyánk szerint a szerzetesi életre készülők egyik fontos ismérve, hogy mennyire buzgók a méltánytalanságok elviselésében – emlékeztetett a perjel. – Ezek szerint vannak méltánytalanságok a kolostorban: még egy Szent Benedek atyánk által vezetett monostorban is voltak méltánytalanságok, hát akkor nálunk, köztünk. Az alázat pedig úgy alakul, ha reménykedve Istenhez menekülünk. Reménykedve, bizakodva életünk Urára kell bízni az életünket.

Pár hónapja a rend prímásapátja, Gregory Polan írt egy gondolatmenetet a szerzetesi életre nevelésről, és abban nagyon hangsúlyosan kiemelte a bizalmat.

Van egy erény, aminek a szíve mélyében kell lennie annak, aki a szerzetesi utat választja – írja –, ez pedig a bizalom. A bizalom erénye nem egyszerűen érhető el a mai, ígéreteket megszegő világban, a fontos pozíciókban lévő korrupt vagy hamis személyek között, egy technológia vezérelte világban, ami villámgyorsan alakul, eddig elképzelhetetlen mértékben. Ennek ellenére a szerzetesi képzés feladatában és folyamatában alapvetőnek kell maradnia a bizalomnak.

Először is a bizalom az, ami képessé tesz bennünket arra, hogy belevessük magunkat a hit világába, hogy gyanakvás nélkül, jóindulattal, alázattal közeledjünk Istenhez, aki ugyan az emberi szemnek láthatatlan, mégis csodákat művel, és ez nyilvánvaló lesz annak, aki a hit szemszögéből tekint az életre.

Zárszavában Kelemen atya kiemelte, hogy a kegyelmes Isten a fogadalmainkkal különös módon eggyé tudja formálni emberi sokféleségünket – feltéve, ha valóban állhatatosan, engedelmesen és állandó megtérésben élünk.

Ez lesz a titka a bencés életünknek: nem szabad szem elől téveszteni, hogy kinek és mit fogadtunk. Akkor a Szent Mór oltalmát kérő közösségünk Isten irgalmából alázatosan tud majd megállni Isten előtt és tanúságot tenni a világ előtt a minket meghívó és megtartó Istenről – biztatott a győri Szent Mór Bencés Perjelség elöljárója.

Forrás és fotó: Szent Mór Bencés Perjelség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria