Kilépni magunkból, belépni a másik életébe – Imavezetést tanultak a piarista ifjúsági csoportvezetők

Megszentelt élet – 2024. március 19., kedd | 13:22

A piarista rend ifjúsági mozgalma, a Kalazancius Mozgalom március 8–9-én tartotta idei csoportvezetői továbbképzésének tavaszi alkalmát Budapesten, a piarista tartományfőnökségen.

Fontos sarokköve a képzési alkalomnak a csoportvezetők meghívása, hogy megújítsák hitükhöz és a keresztény értékrendhez való hozzáállásukat. Ezen a hétvégén a lectio divina és a képelmélkedéssel vezetett keresztút imagyakorlataival ismerkedtek meg.

Emellett kiscsoportos esetmegbeszélések során dolgozták fel a csoportvezetői szerepükben és helyzetükben felmerülő elakadásokat és nehézségeket.

A képzési alkalom különleges találkozásra is lehetőséget adott: Michael W. Banach magyarországi apostoli nuncius látogatta meg a fiatalokat.

Érkezése után a nuncius a teremben körbejárva minden fiatallal kezet fogott, ezzel is személyesebbé téve a találkozást.

Michael W. Banach érsek a baráti beszélgetés során megosztotta a fiatalokkal életének főbb mérföldköveit, és Istennel való személyes kapcsolatáról is beszélt.

Körülnézve a teremben elismerően jegyezte meg: „Itt vagytok együtt, szombat délután. Kint süt a nap, és ti tanulni akartok? Bizonyos, hogy nagyon különleges az, ami itt van.”

A kerekasztal-beszélgetés során értékes gondolatok fogalmazódtak meg a fiatalok az Egyházban való helyzetéről. A résztvevők feltehették kérdéseket, és megoszthatták tapasztalataikat is Banach érsekkel.

Michael W. Banach nuncius látogatása végén szentmisét mutatott be, amelyben így fogalmazott: „Krisztusban Isten nemcsak az emberi életet éli és tapasztalja meg, hanem meghívja az emberiséget, hogy élje és tapasztalja meg az isteni életet. Arra kér minket, hogy

lépjünk ki önmagunkból és lépjünk be a másik életébe.

Ez az a munka, amit Isten ránk bízott, és ez a legnehezebb munka, amit valaha is el kell végeznünk.”

Forrás és fotó: Piarista Rend Magyar Tartománya

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria