Szakmai napot szerveztek szerzetesek az online szexuális visszaélések témakörében

Megszentelt élet – 2022. június 3., péntek | 13:13

A Piarista Tartományfőnökség adott otthont május 23-án a Segítő Háló Szakmai Napnak, melyet az Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája (MSZKI) Emberi Méltóság Stratégiája és a piaristák közös programjaként szerveztek meg. A nap témája egy aktuális kérdéskör volt: a szexuális visszaélés az online térben.

A Segítő Háló 2015-től indult rendszeres találkozási, tudásbővítési és együttgondolkodási programokkal mint a szerzetesi intézmények segítő–támogató folyamatokat gondozó munkatársainak fóruma, egymást is erősíteni képes szakmai közössége. 2022 őszétől az Emberi Méltóság Stratégia szervezi a Segítő Háló alkalmait, folytatja a gondozását.

Az Emberi Méltóság Stratégia megvalósítása során fontos a szervezőknek, hogy az emberi méltóság védelmében tevékenykedő szakemberek számára szakmai témákban képzési és személyes kapcsolódási lehetőséget kínáljanak. Ezekben a célokban osztoznak a Segítő Hálót létrehozó és máig működtető Piarista Rendtartománnyal és munkatársaival. A továbbiakban úgy szeretnék folytatni a Segítő Háló koordinálását, hogy az továbbra is a szerzetesrendek közötti együttműködést erősítse és a szakemberek szakmai fejlődését szolgálja.

A szakmai nap elején Rudan Mária (Emberi Méltóság Stratégia vezetője) és Székelyné Kováts Eszter (Piarista Tartományfőnökség szervezetfejlesztő munkatársa) köszöntötte a résztvevőket, majd közösségi gyakorlati ráhangolódás kezdődött, Agócs Andrea vezetésével.

Ezután a Csapda a neten című cseh dokumentumfilm oktatási verzióját tekintették meg a jelenlévők. Az egyórás filmben három fiatal színésznő kiskorúnak adja ki magát, hogy kiderüljön, mi történik, ha belépnek egy népszerű online chatszobába. Ebben a 12 évesnél idősebb fiataloknak szánt változatban az olykor felkavaró tapasztalatok mellett a gyerekek számára az online kapcsolattartáshoz gyakorlati tanácsokat is megfogalmaznak a szereplők.

A film után kerekasztal-beszélgetést tartottak, melynek résztvevő dr. Baracsi Katalin internetjogász;  Csertán Károly tanár, mentálhigiénés szakember, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium igazgatóhelyettese;  Fribék Judit rendőr százados, kiemelt főnyomozó (Nemzeti Nyomozó Iroda, Kiberbűnözés Elleni Főosztály, Nyomozó Osztály, Gyermekvédelmi Alosztály);  Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes orvos, mentor, a Családi Életre Nevelés (CSÉN) tanácsadója, a „Boldogabb családokért” (CSÉN) program alapítója, szakmai felelőse és Szabó Ágoston pszichológus, családterapeuta-jelölt voltak.

Süveges Gergő moderátor két alapkérdése – Ki tehet róla, és mit tehetünk ellene? – élénk eszmecserét váltott ki. A meghívott szakemberek szerint a szexualitás témája a családban még mindig tabutémának számít, amin változtatnunk kellene. A gyermekek magányossága, és az, hogy az online térben kapcsolódnak egymáshoz, kiszolgáltatottá teszi őket az internetes zaklatókkal szemben. Kiemelték, hogy a gyerek nem lehet hibás, a felnőtt bűnelkövetőt terheli a felelősség. Magyarországon öt évvel ezelőtt még a 12–15 éves korosztály volt az áldozat, míg most már a 7–8 éves lányok és fiúk válnak azzá. A beszélgetés résztvevői gyakorlati tanácsokat osztottak meg, hogy mit tegyünk, ha a gyerekünk, diákunk, gondozottunk ilyen helyzetbe kerül. A filmet Pannonhalmán először a szülőknek, majd engedélyükkel a diákoknak is levetítették és beszélgetésekkel dolgozták fel a benne látottakat. A résztvevők kérdései után kiscsoportos beszélgetések és megosztások következtek.

A szakmai napot a Segítő Háló jövőjével kapcsolatos ismertetés, majd együttgondolkodás zárta a közös erőforrásokról, a megosztható kincsekről és arról, milyen témákkal találkoznának a résztvevők a jövőben a Segítő Háló szakmai napjain.

A következő tanévben a megszokott módon novemberben és áprilisban hirdetik meg a Segítő Háló szakmai napját, amelyre várják (nem csak) a szerzetesi intézmények segítő szakembereit.

Ha szeretne csatlakozni a Segítő Hálóhoz, az info@emberimeltosag.hu címen jelezheti.

Szöveg és fotó: Mészáros Anett/MSZKI

Forrás: Szerzetesek.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria