Szent Domonkos Családi Fesztivált rendeztek a Nagyerdei Kultúrparkban

Megszentelt élet – 2019. május 28., kedd | 10:38

Az olaszországi Sorianóban található Szent Domonkos-kegykép másolatának elhelyezése alkalmából május 24. és 26. között háromnapos családi fesztivált rendeztek Debrecenben.

Az ÉletÖröm – Szent Domonkos Családi Fesztiválon számos meghívott vendéggel találkozhattak a résztvevők. Rövid, gondolatébresztő beszélgetések adtak bepillantást egy-egy témába, amelyek mélyebb, személyes találkozásokra bátorították a családokat. A természetes családtervezés, az örökbefogadás, a lelki adoptálás, az abortusz, a koraszülöttség, az értelmi fogyatékosság, a házasélet kérdései álltak a középpontban.

A résztvevők úgy érezhették, hogy „közösen építik az életvédelem házát”, hiszen minden meghívott vendég, szakember hozzátette a saját életének, szakmájának alapkövét és több oldalról erősítette meg az életvédelem falait. Elhivatott fiatalokból álló csapat mutatta be a természetes családtervezés Ciklus-csoda módszerét, felhívva a figyelmet a női egészségtudatosságra, amely kulcskérdés a szexuális élet és gyermekvállalás szempontjából. Az örökbefogadás, lelki adoptálás témájában olyan szülőkkel lehetett találkozni, akik személyes élményeiket osztották meg.

A domonkos atyák közös imában hozták a látogatók elé a meddőség és az abortusz problémakörét, miközben fókuszba helyezték a Sorianóban található, Szent Domonkost ábrázoló kegyképet.

Az esemény résztvevői voltak az ÉFOÉSZ (Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítők Országos Érdekvédelmi Szövetsége) tagjai, akik zenei előadással világítottak rá az esélyegyenlőségre, a fogyatékkal élők által közvetített értékekre. Az élet védeleméért való küzdelem aktualitásáról beszélt egy debreceni orvos, neonatológus, aki az Újszülöttjeinkért, koraszülöttjeinkért Alapítvány képviseletében hozott olyan fotókiállítást, amely a téma rendkívüliségre irányította a figyelmet.

Tanúságot tettek olyan házaspárok, akik tagjai egy Egyház által is elismert katolikus házastársi mozgalomnak, az END-nek (Equipes Notre-Dame; Együtt Nagyasszonyunk Dicsőségére). A párok azokról a közösségi találkozásokról meséltek, amelyek a mozgalom jegyében zajlanak, ahol közösen élik meg azt a titkot, hogy a házasság egy olyan misszió, amely nehéz feladat ugyan, de kegyelmi ajándék. Olyan házaspárok osztották meg gondolataikat, akik komolyan veszik a házasság szentségét, és mindezt a hétköznapi nehézségekben, kudarcokban és örömökben is magukkal hordozzák. Ebben a tudatosságban segíti őket az END közösség, amelybe hívták a jelenlévő párokat is.

Az egész napos programot olyan színes, gyermekek és felnőttek számára is izgalmas tevékenységek kísérték, mint a Debreceni Népi Együttes táncelőadásai, népdalok, népi játékok, arcfestés, fazekasság, vesszőfonás és fafaragás. A Debreceni Művelődési Központ kézművesei azzal a tudatossággal érkeztek a fesztiválra, hogy a természetes anyagokból készült alkotásaikon keresztül mondjanak igent az életre. Elmondták, hogy művészetükben mindennek üzenete van, minden apró vonásnak megvan a szerepe, ahogy életünkben is minden mozzanatnak megvan a helye és a miértje. A népdalok életigenlő imára hívták a látogatókat, a táncok pedig annak az együtt haladásnak, együtt mozdulásnak az üzenetére hívták fel a figyelmet, amely a közösségben megélt életörömöt hirdeti.

A fesztivál egyik lényeges pontja volt a jelenlét. Az a jelenlét, amelyet a rohanó mindennapokban nehéz megélni. Ennek érdekében egy olyan teret alakítottak ki Meghallgatlak néven, amelyet felkereshettek a résztvevők. Ennek lényege az volt, hogy olyan személyes találkozásoknak és beszélgetéseknek adjon helyet, amelyre szüksége van minden embernek ahhoz, hogy eljusson az életöröm gyakorlásához. Így adott keretet a fesztivál ennek a valóságnak, a közösségben való életöröm megélésének.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria