Továbbra is az ország legjobb iskolái között van a Pannonhalmi Főapátság kiskunfélegyházi technikuma

Megszentelt élet – 2024. január 31., szerda | 10:59

A 2023-as eredményén két helyet javítva az ország 18. legjobb technikuma lett, Bács-Kiskun megyében pedig megőrizte elsőségét a kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium, a Pannonhalmi Főapátság iskolája. A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal több mint ötszáz technikum adatait figyelembe véve állította össze a TOP 100-as listát.

A rangsor felállításakor egyebek mellett nézik az érettségi vizsgák eredményét, a digitális ellátottságot, az oktatói létszámot, továbbá hogy milyen jegyekkel érkeznek az iskolába a diákok, és azt is, hogy mekkora az évfolyamot sikeresen teljesítők aránya.

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal tájékoztatása szerint a 2023-as rangsorhoz képest összességében javult a listában szereplő intézmények átlagos teljesítménye – igaz ez a Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégiumra is. A Pannonhalmi Főapátság iskolájának eredménye ráadásul annyival jobb lett, hogy nemcsak megőrizte első helyét a Bács-Kiskun megyei technikumok között, hanem az országos listán még előrébb is került. A tavalyi 20. helyezés helyett a 18. lett a TOP 100-as listán.

A kiskunfélegyházi oktatási intézmény igazgatója, Rokolya Csaba szerint

a lelkiismeretes kollégák, a szorgalmas diákok, a fejlett infrastruktúra és a Pannonhalmi Főapátság által nyújtott biztos háttér a siker titka továbbra is.

„Egy kicsit izgultunk, hogy a tavalyi szép eredmény után vajon hogyan teljesít iskolánk, így nagyon örültünk, hogy sikerült két helyet javítanunk” – mondta el az igazgató. Hozzátette: a listát átnézve kiderült, hogy az intézmények több mint negyede újonnan került be a TOP 100-ba, így még örömtelibb a technikum teljesítménye.

Ugyanakkor gyerekközpontú, a fiatalokat meghallgató és emberléptékű hozzáállásunk semmit nem változott

– fogalmazott az iskolaigazgató.

Az intézmény két fő tanulmányi területen képzi a diákokat. A gépészet, valamint informatika és távközlés ágazaton belül lehet általános és két tanítási nyelvű képzés közül választani. Így gépészetet magyar–német és magyar–angol, az informatika és távközlést pedig magyar–angol kétnyelvű oktatásban is tanulhatják a fiatalok. „Olyan szakembereket engedünk ki az iskolánkból, akik piacképes szakmával rendelkeznek. Duális partnereinktől pedig pozitív visszajelzések jönnek diákjainkról” – ismertette az intézményvezető.

A kiskunfélegyházi technikumot folyamatosan fejlesztik. A 2023/24-es tanévre a fűtési rendszert tudták korszerűsíteni a város és a fenntartó Pannonhalmi Főapátság jóvoltából. Két évvel ezelőtt a vegyesforgácsoló tanműhely újulhatott meg teljesen, valamint modernizálták az informatikai tantermeket, és új eszközöket, berendezéseket, bútorokat szereztek be. Korábban új sportcsarnokot kapott az intézmény, és a diákok rendelkezésére áll egy kinti kondipark és egy benti edzőterem is.

Rokolya Csaba szerint a technikumok között hozzáadott értéket jelent az egyházi – főapátsági – fenntartás.

Sem megtéríteni, sem áttéríteni nem akarjuk diákjainkat, de az evangéliumi értékrend átadása és a bencés jelenlét olyan alapot adnak a fiataljainknak, amely egész életükben iránymutató.”

Forrás: Pannonhalmi Főapátság

Fotó: Pannonhalmi Főapátság; Szabó Máté

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria