Az én papom: Keresztes Andor

Nézőpont – 2017. április 12., szerda | 19:57

„Az én papom” kampányunkra szeretettel várjuk olvasóink írásait 500–2000 karakter terjedelemben, jó minőségű fotóval (jpg formátumban). Ezúttal a máriagyűdi kegyhely igazgató-plébánosát, Keresztes Andort mutatjuk be, akiről Szabó Balázs írt szerkesztőségünknek Siklósról.

Andor atyát egy erdélyi zarándoklat során sikerült megismernünk, közvetlensége, hite egyből megfogott minket. Akkor Tolnán volt plébános, ahol többször meglátogattuk, illetve volt szerencsénk Siklóson is vendégül látni több alkalommal.

Időközben Beremendre került, ahol folyamatosan alkotott, megtöltötte a templomokat szerető hívekkel. Jó volt látni, hogy egy pap a középpontba kerül, mindenkihez van egy kedves szava, nyitott, segítőkész, őszinte ember.

Amikor bejelentette, hogy Máriagyűdre kerül, könnyezett a templomban mindenki, „siratta” az atyát. Ő akkor is higgadtan beszélt, és azt kérte, hogy szeressék az utódját annyira, mint ahogy őt szerették. Megköszönte az elmúlt hat évet, amely során folyamatosan csak jót kapott, és remélte, hogy viszont is sikerült valamit adni.

Püspök úr a háttérből biztos látta azt a teljesítményt, ami arra sarkallta, hogy kinevezze a kegyhely élére plébánosnak.

Andor atya a szombathelyi premontreieknél érettségizett, teológiai tanulmányait Óbudán kezdte meg. Mayer püspök úrnál jelentkezett, hogy hazajönne, tanulmányait a Pécsi Hittudományi Főiskolán fejezte be.

2004. július 19. szentelte föl Mayer Mihály, újmiséjén szülőfalujában, Kisdorogon is ő volt a szónoka.

Az atya igazi székely családból származik Hadikfalváról. Már nagyapja is kántortanító volt. Büszkén vallja és képviseli székelységét.

Máriagyűdön hamar megszerették, megtöltik a hívek a templomot, és öröm hogy új híveket is sikerül megszólítania. Szoros a kapcsolata Dohány Zoltán siklósi esperes-plébános úrral. Kölcsönösen segítik egymást, Zoli atya átjár Gyűdre gyóntatni, Andor atya pedig besegít a siklósi misékben. Sokat tesznek együtt is a közösségért, annak növeléséért. Jó látni, hogy a hívek átjárnak egymás templomába, sőt, többen mindkét helyen megjelennek vasárnap.

Idézek az Andor atyával nemrég készült interjúból: „Azt szeretném, hogy minden ideérkező zarándok, paptestvér otthon érezze magát: béke legyen az érkezőnek, áldás a távozónak.”

A Jóisten adjon erőt, egészséget Keresztes Andornak, hogy ilyen lelkülettel sokáig szolgálja a hívek sokaságát!

Szabó Balázs
Siklós

 

Fotó: SiklósiHírek.hu

 

Kapcsolódó fotógaléria