Egy repülőgépen a Szentatyával – Újságírók a magyarországi pápalátogatásról a KATTÁRS-on

Nézőpont – 2023. szeptember 30., szombat | 19:54

Az idei magyarországi, a 2019-es erdélyi és a 2021-es budapesti és szlovákiai pápalátogatás alkalmával a vatikáni repülőgépen a Szentatyával együtt utazó újságírók kerekasztal-beszélgetését hallhatták az érdeklődők a veszprémi érseki palotában szeptember 30-án a KATTÁRS keretében.

Sebő Balázs, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Sajtóosztályának vezetője vezette a beszélgetést, amelyen részt vett Thullner Zsuzsanna, a Magyar Kurír munkatársa; Kuzmányi István, a Magyar Kurír és az Új Ember igazgató főszerkesztője; Martí Zoltán (MTVA, 777 Blog); Ambrus István (TV2) és Hubai Antal (RTL). Köztük Kuzmányi István egy kicsit kakukktojás volt: a mostani pápalátogatáskor nem utazott együtt a pápával, de együtt repült vele 2021-ben, amikor a Szentatya a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjét mutatta be Budpesten, majd továbbutazott Szlovákiába. A rendezvényen a hallgatóság körében jelen volt Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke és Tóth Tamás, az MKPK titkára.

Sebő Balázs felvetésére az újságírók elsőként azokra a pillanatokra emlékeztek, amikor megkapták a feladatot: a vatikáni repülőgépen együtt utaznak Ferenc pápával Rómából Budapestre, majd vissza, és tudósítanak az ottani sajtóeseményekről. Az öt kiválasztott újságíró a pápalátogatást közvetlenül a Szentatya közelében tölthette.

„Sokkal többet kaptam emberileg ezen az úton, mint azt elképzeltem akkor, amikor nekem adták ezt a feladatot – kezdte Martí Zoltán. – Természetesen átnéztem a pápa nyilatkozatait, amiket a repülőgépen mondott a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus vagy az erdélyi útja kapcsán, és megismerkedtem a pápai (vatikáni) protokollal, e különleges repülőút sajátos szabályaival is.”

Thullner Zsuzsanna megvallotta, nagyon meglepődött, amikor arról értesült, hogy ő mehet el erre a „pápai útra”. „Valójában, így utólag is elmondhatom, rendkívül hálás vagyok, hogy megkaptam ezt a feladatot. Személyesen találkozhattam Ferenc pápával, akit nagyon szeretek, és akinek a tanításáért nagyon hálás vagyok: az üzenetéért, ami az egész Egyház számára fontos, prófétai, és öröm számomra, hogy a közelébe kerülhettem.”

Ambrus István is egyike volt az öt újságírónak, aki a Szentatya mellett lehetett a pápalátogatás során. Megvallotta: „amikor a TV2 felelős szerkesztőjétől megkaptam ezt a munkát, azt hittem viccel, elkezdtem kacagni.” Majd kiderült, hogy komoly a dolog, ezután izgalmas napok következtek; nem mehetett vele operatőr, ezért el kellett sajátítania a kamera használatának a technikáját egy gyorstalpaló keretében. A repülőgépen a legizgalmasabb pillanat az volt a számára, amikor elhúzták a függönyt, s kilépett a repülőgép terébe Ferenc pápa: „szinte hihetetlen volt, odament minden újságíróhoz, kezet fogott velük – velem is. Életre szóló élmény volt.”

Hubai Antal (RTL) 2019-ben a pápa erdélyi útján már együtt utazhatott a Szentatyával. Pontosan tudta, hogy mit várjon, és éppen ezért 2023-ban már nem kellett annyira a részletekre koncentrálnia, jobban átélhette a történéseket, a pápa jelenlétét. „Nem kellett azon izgulnom, hogy éppen hova kell rohannunk, mert pontosan tudtam, mi fog történni.”

Hubai Antal arról is beszélt, hogy 2019-ben a Szentatya egy 10-es számú magyar focimezt kapott a magyar válogatott csapat aláírásával Papa Franceso felirattal. Antal egy beszélgetésből megtudta, hogy a pápa négy évvel később is emlékezett erre a mezre.

Kuzmányi István megvallotta, hogy a pápa tevékenységének médiakövetése, beszédeinek rendszeres magyar nyelven történő közlése a Magyar Kuríron kifejezetten nagy segítségére volt a pápalátogatásra való előkészületek során. 2021-es útja előtt töbek között Micaci Cristiantól, a  nagyváradi egyházmegye sajtómunkatársától – aki a 2019-es erdélyi pápalátogatás sajtódelegációjának a tagja volt – informálódott a repülőúton történő sajtóesemények rendjéről.

A 2023-as magyarországi pápalátogatás „hihetetlen nagy élményt” jelentett számára, mint mondta, „az esküvőmhöz és a diakónusszentelésemhez hasonlóan az átélt nagy boldogság töltött el, s csak utólag tudtam összerakni magamban a történések részleteit”.

Elmondta, hogy a két évvel ezelőtti repülőúton „magam is adtam ajándékot, Verseghy Beáta nővér Punya című könyvének spanyol fordításával készültem, valamint a kisfiam színes rajzával, a lányom pedig egy személyes levelet írt a Szentatyának, ezt a levelet is átadtam, amit a pápa ki is bontott”.

A Szentatyával való személyes találkozás a repülőgépen adott volt az öt újságíró számára. Martí Zoltán erről úgy nyilatkozott, hogy „ez a találkozás úgy volt különleges, hogy nem volt különleges, hiszen a pápa magától értetődő természetességgel fordult mindannyiunkhoz – mint egy mosolygós, jámbor nagypapa. Abban a húsz másodpercben, amikor lehetőségünk volt vele szót váltani, csak ránk figyelt, semmi és senki másra.”

Thullner Zsuzsannát is

megragadta a pápa természetessége, s az, hogy akivel beszél, arra százszázalékosan figyel.

Ugyanakkor arra is emlékezett, hogy mindenki izgult, a repülőgépen hátra tud-e menni az újságírókhoz, hiszen tudták, hogy nehezen jár. Aztán nagyon megörültek annak, hogy ezt a nehézségek ellenére is megtette. Sőt, egy spanyol újságíróval egészen sokat beszélgetett, a férfi száz esztendős nagymamájának a fotóját dedikálta, jókívánságokat írt rá, kérdezgetett a nagyszülőről. „Megható pillanat volt, a Szentatya nem csupán szavakkal tesz tanúságot az emberekkel, az idősekkel, a szegényekkel való törődésről.”

Zsuzsanna ajándékai között voltak a lányai rajzai is. Az egyik, amelyen egy galamb volt, s a béke szó több nyelven, különösen is megragadta Ferenc pápát, meg is jegyezte, hogy „milyen szép, hogy ilyen sok nyelven szerepel a rajzon a béke szó”.

„A pápalátogatás legfontosabb pillanata számomra az volt, amikor kezet fogott velem a Szentatya, számomra ekkor vált igazán emberközelivé” – folytatta a beszélgetést Ambrus István. Hallhatta azt is, amikor a pápa magyarul így köszönt neki: „Isten éltesse!”

Hubai Antal az előbbiekhez hozzátette, csodálja az idős pápa hatalmas munkabírását, „rengeteg energiát adott bele magyarországi látogatásába, s ez a nem hívő emberekből is tiszteletet vált ki”.

Az RTL munkatársa megköszönte kollégáinak, hogy a repülőgépen megtartott sajtótájékoztatón ő kérdezhette a katolikus egyházfőt a magyarok nevében, külön Thullner Zsuzsannának, aki olaszra fordította a kérdéseket, amelyeket a kérdező rendre be is tanult.

„Elárulom, semmire nem emlékszem abból, amit a pápa válaszolt. Lebilincselt a pillanat, hogy vele beszélhetek, őt kérdezhetem, a Szentatya rám figyel, és válaszol.

Szinte el is felejtettem, hogy repülőgépen vagyok, és körülöttem ott ül kétszáz újságíró a világ minden tájáról” – emlékezett az RTL munkatársa.

Kuzmányi István az előbbiekhez hozzátette: „Ferenc pápát jellemzi, hogy amikor Budapestre érkeztünk, még a leszállás előtt az összes újságíróval kezet fogott, röviden beszélgetett, senkit sem hagyott ki, és éppen abban a pillanatban ült vissza a helyére, amikor a gép landolt.” Továbbá elmondta, hogy véleménye szerint a pápa pont olyan mint a két és fél éves kislánya, egy gyerek, aki minden pillanatát megéli a játszóterezésnek. A Szentatya is örül az adott pillanatnak, találkozásnak, megéli azt: mindig arra figyel, akivel éppen beszél, vagy együtt ünnepel a fiatalokkal.

Szerző: Körössy László

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria