Érettségizünk... – Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium 12. n, Győr

Nézőpont – 2020. május 21., csütörtök | 10:33

Az idei rendkívüli tavasz rendkívüli, ballagási ünnepségek és szóbeli vizsgák nélküli érettségi időszakot hoz. E nehéz helyzetben szeretnénk lehetőséget biztosítani, hogy megismerhessük a végzős diákokat és osztályokat.

Intézményünk alapítása óta már csaknem 300 esztendő telt el. A második világháború előtt a város legnagyobb közoktatási intézménye volt (az óvodától az ipariskolai képzésen át a tanító képzésig). Az államosítás után 45 évnek kellett eltelnie az újrakezdésig.

Az utóbbi években a győri Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda létszáma folyamatosan nő, és az eddigi felújítások után most egy még átfogóbb előtt állunk, amely tornacsarnok építését, a különálló épületek összekötését, új óvoda, modern szaktantermek és szertárak, közösségi helyiségek kialakítását is jelenti.

A következő tanévben új nyelvi tagozatos osztályt is indítunk és folytatjuk nagyszabású és sikeres környezetvédelmi projektünket, a „Zöld Prohászka” programot.

Reményeink szerint a felújított gimnáziumi, óvodai tömb megáldásakor az új aulába kerül majd névadó püspökünk bronz mellszobra, amely Gábor Emese szobrászművésznő műhelyében már el is készült.

Az osztály tanulói sok helyről (sokan vidékről) érkeztek, és a közösség már a gólyabálra való felkészüléssel összekovácsolódott. Ezt mélyítették el az ezt követő, dolgos hétköznapok, lelkigyakorlatok, kirándulások, ünnepek, közös kulturális programok, jótékonysági megmozdulások. Gyorsan elrepült a négy év, sajnos a régóta szervezett és tervezett szép befejezés (nem hiszem, hogy iskolánk győri bazilikában tartott ballagási szertartásánál van meghatóbb) elmaradt, amit az ugyancsak emlékezetes szalagavató ünnepély azért kárpótol valamennyire.

Szent Orsolya lelke liliomát Szűz Máriának adta, ezt jelzi a tabló közepén a liliomcsokor. (A gimnáziumi épületben fennmaradt, nagyméretű, az orsolyiták tanító-nevelő munkáját megjelenítő falfestményen is láthatók a liliomok). Néhány éve liliomot formázó, tűzzománcból készült kitűzőt kapnak a szalagavatókor diákjaink.

Az idézetet Szent Teréz anyától, az osztály védőszentjétől választottuk: „Nagy dolgokat tenni nem tudunk, csak kicsiket nagy szeretettel”.

Eredményes érettségi vizsgákat, sok sikert, boldog életet minden diáknak!

Szabó György osztályfőnök

Barna Zsófia
Bohner Péter
Bugár Ivett
Csonka Sándor
Döbrönte Donát
Fömötör Flóra
Győr Márton
Halega Jázmin
Hegyi Olivér
Káldi Jázmin
Kovács Gábor
Madai Bence
Müllner Zsófia
Németh Cintia
Németh Fanni Eszter
Németh Laura
Ódor Barnabás
Peczár Zétény
Rigó Lilla
Simon Péter
Vastag Csenge

Kérjük, küldjék el nekünk az anyaországi és külhoni katolikus intézményekből a végzős osztályok csoportképeit és/vagy tablóképeit az mk@katolikus.hu e-mail-címre.

Kérjük, hogy a képek mellett néhány sorban (maximum 1500 karakter) mutassák be a végzős diákok az iskolát és osztályukat, valamint küldjék el az osztálynévsort.

A képeket és az írásokat a Nézőpont rovat Érettségizünk… alrovatában jelentetjük meg. A levél tárgyába kérjük feltüntetni: „Érettségizünk”. A kép(ek)et jpg-formátumban, legalább 820 × 450 képpont méretben kérjük megküldeni.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria