Érettségizünk... – Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium 12. ag, Sopron

Nézőpont – 2020. május 11., hétfő | 11:23

Az idei rendkívüli tavasz rendkívüli, ballagási ünnepségek és szóbeli vizsgák nélküli érettségi időszakot hoz. E nehéz helyzetben szeretnénk lehetőséget biztosítani, hogy megismerhessük a végzős diákokat és osztályokat.

Iskolánk, a soproni Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium a térség meghatározó katolikus oktatási intézménye. 1747-ben orsolyita apácák telepedtek le Sopronban, céljuk a leányifjúság katolikus szellemű, minőségi nevelése volt; még abban az évben elindították elemi iskolájukat. A nővérek folyamatosan bővítették iskolájukat, többek között tanítóképző, polgári leányiskola és leánygimnázium is létrejött, amelyek az 1948-as államosításig fennálltak. Az államosításkor ezeket az intézményeket bezárták, a rendházat az iskolaépülettől elfalazták, majd 1950-ben a kedvesnővéreket Vácra internálták, csak a rendszerváltoztatás után térhettek vissza. Az épületben állami fenntartású általános iskola kapott helyet. Az iskola 1991-ben ismét egyházi fenntartásúvá vált.

Bár már nem a szó klasszikus értelmében vett „szerzetesi” iskola a miénk, a kedvesnővérek öröksége ma is élő, meglátszik az iskola szellemiségén. Nagyon különleges kapcsolat fűz minket mind a tanárokhoz, mind a többi osztályhoz; ez a járvány ideje alatt is egyértelművé vált. Az is jellemző, hogy rengeteg osztályokon vagy évfolyamokon átívelő barátság gazdagítja életünket.

Osztályunk nyolcosztályos gimnáziumi osztály, de sokan már tizenkettedik éve vagyunk osztálytársak. A hosszú évek alatt rendesen összecsiszolódtunk, amiben nagy szerepe volt nagyszerű osztályfőnökünknek is, aki egy nagyon jó csapatot nevelt belőlünk. Rengeteg dologban működtünk együtt: az iskola alapításának 270. évfordulójára kisfilmet készítettünk, két évig pedig mi adtuk a diákönkormányzat elnökét is. Az, hogy a ballagásra nem kerülhetett sor, természetesen elszomorít minket, ugyanakkor azt is jelenti számunkra, hogy mi még mindig egy osztály vagyunk.

Szalay Márton László

Árvay Benedek
Baboss Nikolett
Bognár Viktória
Bóna Anna
Elter Ádám Gusztáv
Fábiánkovits Áron
Forgács Eszter Mária
Gönczöl Zsolt
Horváth Krisztina
Ivanics Ferenc
Kaposi Aletta
Karakai Kolos
Major Viktória
Maros Péter
Molnár Boldizsár
Nádudvari József
Peczár Henriett Fanni
Sárvári Ádám
Seifert Boglárka Veronika
Szalay Márton László
Szűrös Hanna
Tamási Péter András
Vránich Katica

Osztályfőnök: Barta-Barát Lászlóné

Kérjük, küldjék el nekünk az anyaországi és külhoni katolikus intézményekből a végzős osztályok csoportképeit és/vagy tablóképeit az mk@katolikus.hu e-mail-címre.

Kérjük, hogy a képek mellett néhány sorban (maximum 1500 karakter) mutassák be a végzős diákok az iskolát és osztályukat, valamint küldjék el az osztálynévsort.

A képeket és az írásokat a Nézőpont rovat Érettségizünk… alrovatában jelentetjük meg. A levél tárgyába kérjük feltüntetni: „Érettségizünk”. A kép(ek)et jpg-formátumban, legalább 820 × 450 képpont méretben kérjük megküldeni.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria