II. Tavadrosz kopt pápa elítéli az izraeli hadsereg brutalitását a Gázai övezetben

Nézőpont – 2024. január 12., péntek | 15:20

Az egyiptomi kormány információs központjának (Information and Decision Support Center, IDSC) január 6-án, a kopt karácsony előestéjén adott nyilatkozatában II. Tavadrosz határozottan elítélte „Izrael brutalitását a Gázai övezetben” és a megszállt területeken élő palesztinok ellen. A kopt pápa azonnali tűzszünetre szólított fel.

„Rendkívül fájdalmasak a Palesztina földjén történtekről szóló hírek” – mondta a kopt ortodox egyház vezetője az interjúban.

A „brutális, durva és sajnálatos” támadásokról szólva úgy fogalmazott: „Amit a megszállt palesztin területeken tapasztalunk, az az emberség megcsúfolása.” „Az állatok sem tesznek ilyet. Nem kínozzák így egymást” – jelentette ki a kopt pápa.

„A gyerekek sokat szenvednek. Traumatizálva fognak felnőni” – tette hozzá II. Tavadrosz. Nyilatkozatában bírálta a nemzetközi közösséget, amely

nagy hangon beszél a haladásról és a technikai fejlődésről, még inkább az emberi jogokról, egy lépést sem tesz azonban a borzalmas képeket látva.”

II. Tavadrosz kopt pápa azonnali tűzszünetre szólított fel a január 6-án, a kopt karácsony előestéjén adott nyilatkozatában. Reményét fejezte ki, hogy sikerül megvalósítani a teljes tűzszünetet, és hamarosan megkezdődhet a Gázai övezet újjáépítése.

A kopt ortodox egyház a legnagyobb keresztény közösség Egyiptomban. Az ősi keleti egyház híveinek száma nyolc és tizenkét millió között mozog a százmillió lakosú országban.

Forrás: domradio.de; KNA

Fotó (archív): Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria