Interjú Erdő Péter bíborossal az Eucharisztikus Világkongresszusról

Nézőpont – 2016. január 28., csütörtök | 13:11

Az 51. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust a Fülöp-szigeteki Cebu (ejtsd: szebu) városban tartják január 24. és 31. között. Az eseményen tíztagú magyar küldöttség is részt vesz, a delegáció vezetőjével, Erdő Péter bíborossal beszélgettünk.


„Ha Krisztus bennünk él már ezen a földön,
akkor nem fog elhagyni a halálban sem.”

Az interjú a Magyar Kurír és a Magyar Katolikus Rádió együttműködésével készült, a rádió stúdiójából hívtuk fel Erdő Péter bíborost Cebuban.

– Tegnapelőtt érkezett meg a bíboros úr a Fülöp-szigetekre. Milyen élményekben volt része ez idő alatt?

– Cebuban nagyon gazdag programon veszünk részt. A központi rendezvényeket egy hatalmas csarnokban rendezik, ahol tizenhatezer ember számára van férőhely. A pavilonban hallottuk Peter Turkson bíboros, az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsa elnöke előadását, amelyet a házigazda érsek, José Palma olvasott fel. Ma délelőtt Luis Tagle bíboros, a Nemzetközi Karitász elnöke beszélt az Eucharisztiáról és a kultúrák közötti dialógusról, utána tanúságtételek következtek, majd szentmise. Az itteni szentmisék jellegzetessége, hogy nagyon sok pap és püspök koncelebrál, a mai napon engem kértek meg, hogy vezessem a liturgiát. A délutáni időben párhuzamos programok folynak, egy kétórás időszak kifejezetten a bűnbánat szentségének és a kiengesztelődésnek, az irgalomnak van szentelve. Ezután elkezdődik a templomok látogatása: a résztvevők hét templomot látogatnak meg a városban imádkozva, majd egész éjjel virrasztva és imádkozva fognak összegyűlni Cebu városához közel egy hatalmas területen, ahol elsősorban az ifjúsági programon van a hangsúly, és hajnali 4-kor egy újabb szentmisét mutatnak be.

Tegnap egyébként párhuzamos programok is voltak: a teljes magyar delegáció meglátogatta a Szent Rókus-plébániát, amely hatalmas új templommal és rengeteg lelkes hívővel büszkélkedhet. Itt arra kértek minket – talán kuriózumképpen –, hogy a mise szövegeit magyarul mondjuk, de gyönyörű volt az általuk szolgáltatott zene és ének is, és nagyszerű találkozás jött létre a hívő közösséggel, utána pedig ünnepélyes vacsora és kulturális program következett.

Van egy rendkívül dinamikus vonása az itteni társadalomnak és a katolikus közösségnek különösen. Az országban az átlagéletkor húsz év: rengeteg a gyermek, rengeteg a fiatal, és ez a templomi életen is meglátszik. Nagyon fontosak az iskolák, például abban a kerületben, ahol tegnap jártunk, katolikus iskola és óvoda is van, amelynek a pedagógusai különböző táncokat mutattak be nagyon érdekesen és szépen, s ugyancsak igényes zenekart tudtak kiállítani. Látszik az, hogy a maguk lehetőségei között nagy odaadással dolgoznak.

– Miként folytatódik a program?

– Holnap nemcsak előadásokat hallunk, például John Onaiyekan nigériai bíborostól vagy Oswald Gracias bíborostól, bombayi érsektől, akik szintén az Eucharisztiának egy-egy aspektusát fejtik ki: előbbi a szegények és szenvedők viszonyát az Oltáriszentséghez, másikuk az Eucharisztiáról mint az egyház és a nem keresztény vallások közötti dialógusnak a különleges megvilágítójáról beszél. Ezek után lesz egy általános közgyűlése az Eucharisztikus Munka Világszövetségének, amelyben magyar delegátus is van, Szeidel Péter, a budapesti Örökimádás-templom templomigazgatója.

A következő időszakban további sűrű program várható: hétvégén Szűz Mária és az Eucharisztia témájáról Timothy Dolan bíboros, New York-i érsek fog előadást tartani, és folytatódnak a tanúságtételek. Szombat délután Ricardo Vidal bíboros, aki régen nyugállományban van már, de köztiszteletben álló személy a Fülöp-szigeteken, fogja vezetni a szentmisét. Egy kulturális eseményt követően a délután folyamán a nemzeti delegátusok és a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsa tagjai fognak találkozni egymással. Külön hangsúly kerül a különböző fogyatékossággal élő vagy hátrányos helyzetben lévő emberek viszonyára az Eucharisztiával, illetve a feléjük megnyilvánuló segítség kérdésére. Vasárnap lesz a „spatio orbis”, vagyis a nagy záróünnepség a szentmisével, amire hatszázezer embert várnak. Több helyszín van kijelölve, mivel bármikor lehet eső, az időtől függően fogják eldönteni, hogy hol lesz.

– Ha a hétvégét követően a magyar küldöttség hazatér, mit fognak tudni itthon a tapasztalataikból kamatoztatni?

– Rendkívül sok mindent tanulunk, akár a szervezés dolgában, akár az Eucharisztiával kapcsolatos egyházi missziós tevékenységet tekintve. Mivel nagyon sok esemény van egyidejűleg, ahányan vagyunk, annyiféle programon veszünk részt, tehát mi magunk is majd inkább otthon tudjuk mindazt összegyűjteni, amit külön-külön megtapasztaltunk.

Magyarországot egy tízfős küldöttség képviseli az 51. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson. Erdő Péter bíboros mellett Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi püspök és Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate Bizottságának elnöke  vesz részt főpásztoraink közül. Mellettük Schuschnigg Teréz nővér, a Nyolc Boldogság Közösség tagja; Mohos Gábor, az MKPK titkára; Monostori László, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye irodaigazgató-helyettese; Szeidel Péter, a Nyolc Boldogság Közösség lelkésze, a budapesti Örökimádás-templom templomigazgatója és Török Csaba teológus, az Esztergomi Hittudományi Főiskola oktatója tagjai a magyar delegációnak.

Fotó: Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus honlapja, Palánki Ferenc (a képek a Szent Rókus-plébánián tett látogatáson készültek)

Agonás Szonja/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria